Български антарктици изследват съня при екстремни климатични условия

Други наблюдения на изследователите са по отношение на сънните нарушения - често се отключват или съществуващи преди това такива се влошават по време на престоя в Антарктика

проф. Христо Пимпирев
проф. Христо Пимпирев Източник: Wikipedia
На българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" се осъществява научният проект "Изследвания на архитектониката на съня при екстремни климатични условия" с изпълнител д-р Нейко Нейков и ръководител проф. д-р. Иван Стайков при Клиниката по неврология и медицина на съня в Аджибадем Ситиклиник - УМБАЛ "Токуда" болница. Това съобщи проф. Христо Пимпирев - директор на Българския антарктически институт, който е и ръководител на българските експедиции на Ледения континент, пише БТА.
 
Той пояснява, че повечето участници в полярните експедиции съобщават за чувствителна промяна в съня си по време на престоя си в Антарктида. Появяват се запомнящи се сънища, които са силно емоционално обагрени. Други наблюдения на изследователите са по отношение на сънните нарушения - често се отключват или съществуващи преди това такива се влошават по време на престоя в Антарктика.
 
В рамките на проекта се изследват участниците в 30-ата българската антарктическа експедиция чрез обективния метод - полисомнография, който е "златният стандарт" за изследването на съня и сънните нарушения в световен мащаб.
 
"Изследванията започнаха в деня на пристигане на базата, пет часа след акостиране на далечния роден бряг. Първите полисомнографски записи се осъществиха върху групата, останала на място, а след четвъртия ден започнаха изследванията и на "бодрата смяна". До момента са проведени осем записа, разкриващи промените в антарктическия сън, като изследванията продължават", информира проф. Христо Пимпирев.
 
Той отправя благодарност към участниците, дали "ключ към вратите на съзнанието и човешкия сън в екстремни условия до момента". Това са командирът на базата инж. Олег Василев, геолозите - Стефан Велев и Стефан Методиев, молекулярният биолог доц. Светослав Димов, дерматологът доц. д-р Развигор Дърленски, логистиците - Петър Сапунджиев и Камен Недков, и лодкарят Елка Василева.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени