Държавите от НАТО се споразумяха за фонд от 1 милиард евро за нови технологии

Пример за такава технология е хиперзвуковото задвижване, над което работят и Китай, и Русия

Държавите от НАТО се споразумяха за фонд от 1 милиард евро за нови технологии
Държавите от НАТО се споразумяха за фонд от 1 милиард евро за нови технологии Източник: Pixabay
Министрите на отбраната на 17 държави от НАТО се споразумяха до юни догодина да създадат фонд за подпомагане на разработването на нови технологии, предаде ДПА.
 
Възлизащи на най-малко 1 милиард евро, средствата от Фонда за иновации ще бъдат влагани в технологии за двойна употреба, тоест такива които имат потенциално приложение и в сферата на отбраната и сигурността.
 
"Заедно ще гарантираме сигурността на нашите народи в бързо променящия се свят", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след двудневна среща на министрите на отбраната в Брюксел.
 
Пример за такава технология е хиперзвуковото задвижване, над което работят и Китай, и Русия, а също и автономните летателни апарати и други роботизирани системи.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени