Добиват електричество от портокали в Испания

Ранните опити показват, че 1000 килограма портокали могат да "заредят" пет жилища за един ден

В Испания вече се опитват да произвеждат ток от портокали
В Испания вече се опитват да произвеждат ток от портокали Източник: Zonanews

Иновация на испански инженери обещава ефективно преобразуване на ненужни декоративни портокали в електрическа енергия, съобщава TechNews.bg. Изследователи от Севиля са намерили начин да превърнат в ток многото тонове плодове, които всичките 48 000 портокалови дървета из града пускат по улиците. Вместо да оставят лепкавата органична материя по земята, те събират гниещите портокали – метанът от тях се превръща в електроенергия. Общинската компания за вода Emasesa стартира тази нова програма, като използва 35 тона плодове в съоръжение, което превръща органичните вещества в електричество. Метанът, уловен от ферментиращите портокали, задвижва генераторите за пречиствателните станции за вода.

 

Ако експериментът с портокалите е успешен, един ден гниещите плодове могат да снабдяват мрежата с електроенергия. Ранните опити показват, че 1000 килограма портокали могат да "заредят" пет жилища за един ден. Ако бъдат събрани всички портокали в Севиля, те биха могли да захранват 73 000 домове с електроенергия.


"Надяваме се, че скоро ще успеем да рециклираме всички портокали в града", казва Бениньо Лопес, ръководител на екологичния отдел на Emasesa пред Гардиън. "Сокът е фруктоза, съставена от много къси въглеродни вериги и енергийната ефективност на тези въглеродни вериги по време на процеса на ферментация е много висока. Не става въпрос само за спестяване на пари. Портокалите са проблем за града и ние произвеждаме добавена стойност от отпадъците". Според изчисленията на Лопес, Севиля ще трябва да инвестира 250 000 евро (около 300 000 долара), за да постигне това.


Портокалите се появяват в Испания преди около 1000 години. "Те са пуснали корени тук, устойчиви са на замърсяване и са се адаптирали добре към региона", споделя Фернандо Мора Фигероа, ръководител на отдела за грижа за парковете в Севиля. "Хората казват, че град Севиля е най-голямата портокалова горичка в света". Декоративните портокали не се ядат, защото плодовете им са горчиви. Вместо това те падат, гният и привличат мухи. В града работят 200 души, чиято работа е да събират падналите плодове.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени