Доказано: Динозаврите са страдали от дихателни болести

Фосилът е първото доказателство за дихателна болест при динозаврите и е наречен Доли

Скелет на завропод
Скелет на завропод Източник: Pinterest
Откриха доказателства за динозавър, страдал от симптоми на грип и пневмония. Според палеонтолозите динозавърът е дишал трудно, кашлял е и е страдал от диария. Според описанието им екземплярът, страдащ от дихателна болест, е живял преди 150 милиона години на територията на днешния щат Монтана.
 
Фосилът е първото доказателство за дихателна болест при динозаврите и е наречен Доли. На три от неговите шийни прешлени има разстраствания, наподобяващи броколи, които са се образували заради инфекцията на въздушните пътища, свързани с белите дробове.
 
Инфекцията на младия динозавър го направила летаргичен и наподобява аспергилозата при съвременните птици. Именно тя може да е коствала живота на Доли.
 
Подобно на други животни и динозаврите са боледували, но фосилните доказателства са редки, защото меките тъкани не винаги се запазват. Доли принадлежи на неизвестен досега вид завроподи, които представляват растителноядни динозаври с дълга шия и опашка, малка глава и четири солидни крака, предаде vesti.bg.
 
Динозавърът е дълъг около 18 м., тежал е 4-5 тона и е умрял, когато е бил на 15 до 20 години, разказа ръководителят на изследването Гари Удръф от музея на динозаврите в Малта, Монтана.
 

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени