Джеф Безос ще лети в космоса на 20 юли

Пътуването ще продължи общо 10 минути

Джеф Безос
Джеф Безос Източник: Instagram

Основателят на "Amazon" Джеф Безос обяви, че ще полети в космоса следващия месец с първия полет с хора, стартиран от неговата ракетна компания "Blue Origin", съобщава Би Би Си. "Откакто бях на пет години, мечтаех да пътувам в Космоса. На 20 юли ще предприема това пътешествие с брат си", обяви Безос в профила си в Инстаграм.

 

"Blue Origin" потвърди, че Безос и брат му Марк ще пътуват с първия полет с екипаж на новата капсула на компанията, Shepard.

Компанията продава на търг третото място и този билет вече е на стойност 2,8 милиона долара с близо 6000 участници от 143 държави.

 

Пътуването ще продължи общо 10 минути, четири от които пътниците ще прекарат над Линията на Карман (условната граница между земната атмосфера и космическото пространство), предаде Франс прес. Суборбиталната ракетна система за многократна употреба е кръстена на Алън Шепърд, първият американец, излетял в космоса преди 60 години. 

 

Приходите от търга ще отидат за фондацията на "Blue Origin", "Club for the Future", която има за цел да вдъхнови бъдещите поколения за космическа кариера. По-рано "Blue Origin" проведе 15 теста на суборбиталния си кораб, но "пътникът" беше манекен с човешки размер, снабден със сензори, който беше кръстен Люк Скайуокър, един от героите на филмовата сага "Междузвездни войни". "Shepard" може да превозва шест пътника или полезен товар.

 

След като достигнат границата на космоса, туристите могат да разкопчаят коланите си и да прекарат около четири минути в състояние на нулева гравитация, след което капсулата с тях ще започне да се спуска надолу и да кацне меко с помощта на парашути. "Blue Origin" е само една от компаниите, които ще извършват редовни туристически полети в космоса. Подобни планове имат и "Virgin Galactic" на Ричард Брансън и "SpaceX" на Илон Мъск.

Още от "Наука и технологии"

Последни новини

Най-четени