Евродепутатът Емил Радев призова за бързи и твърди мерки за регулация на употребата на шпионски софтуери

Емил Радев е част от Анкетната комисия за разследване на използването на "Пегас"

Емил Радев
Емил Радев Източник: ПП ГЕРБ

В отговор на злоупотребите с шпионския софтуер "Пегас" българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев призова за бързи и твърди регулаторни мерки. Темата беше поставена на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург след поредица от скандални случаи на нарушаване на основни права при използването на технологията за подслушване на държавни лидери, политици, журналисти, правозащитници, както и на членове на европейските институции.


Емил Радев, който е част от Анкетната комисия за разследване на използването на "Пегас" и еквивалентен шпионски софтуер за наблюдение, настоя за ефективни механизми за противодействие и изтъкна необходимостта работата по тях да започне незабавно. "Броят на злоупотребите расте, затова преди да е станало твърде късно, трябва да защитим жертвите на нерегламентирана намеса и да предприемем твърди мерки за ограничаване на рисковете, но разбира се, без да връзваме ръцете на разузнавателните служби", мотивира се българският евродепутат.


Според него новите технологии не могат да бъдат изключени от инструментариума на органите, които водят борба с тероризма и тежките престъпления. "Затова регулацията е единственият начин да очертаем ясни и сигурни граници за допустима употреба на шпионски софтуер, какъвто е "Пегас", заяви от парламентарната трибуна евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. Той изтъкна, че тези рискови технологии са продукт на индустрия за милиарди и ако не се обуздаят бързо, лесно ще се превърнат в "нерегулирана машина за всеобхватно проследяване на неудобните на властта, в мощно оръжие срещу политически опоненти или представители на гражданското общество".


"Безскрупулното използване на шпионски софтуери като "Пегас" открива нов фронт в битката, която водим в защита на демокрацията и правата на европейските граждани", коментира още Емил Радев. По думите му разкритията за злоупотреби бият тревога за грубо нарушаване на европейското законодателство, но и за погазване на основни ценности на ЕС като зачитането на човешките права и свободата на словото.


"Създаването на анкетна комисия в Европейския парламент е важно, за да разберем до каква степен шпионските софтуери са проникнали в държавите-членки, но очакваме сериозен отговор и от страна на Европейската комисия", подчерта Емил Радев, отчитайки необходимостта от мерки в много направления – от спешното пресичане на злоупотребите до сигурността на данните и достъпа до тях.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени