Facebook отива в историята, бъдещето принадлежи на Мета

Думата "мета" произлиза от гръцката дума, означаваща "след", поясни на пресконференция Марк Зукърбърг

Марк Зукърбърг анонсира новия бранд
Марк Зукърбърг анонсира новия бранд Източник: Zonanews
Американската технологична компания Facebook смени името си на Meta. Това съобщи нейният основател Марк Зукърбърг на онлайн презентация по време на годишната конференция на компанията. "Сега се казваме Meta", каза той.
 
"Нашата мисия остава същата. Да събираме хората", заяви 37-годишният американец. И допълни: "Но сега вече имаме нова пътеводна звезда и искаме да накараме метавселената да оживее. Имаме и ново име, което отразява целия спектър на това, което правим, и на бъдещето, което искаме да изградим. Отсега нататък ще бъдем първо в метавселената, а не първо във Фейсбук".
 
Ребрандирането идва в момент, в който компанията понася тежки критики от правни организации и регулатори относно своята пазарна мощ, алгоритмични решения и политика на злоупотреба в своите платформи. От "Фейсбук"/"Мета" поясниха, че промяната няма да засегне останалите приложения под шапката на социалната мрежа - "Инстаграм" и WhatsApp.
 
Логото на "Мета" представлява стилизирана буква "М", напомняща Лентата на Мьобиус.
 
"Аз харесвам класическото образование, а думата "мета" произлиза от гръцката дума, означаваща "след". За мен това символизира факта, че винаги можеш да построиш нещо друго, нещо ново, нещо следващо", каза още Зукърбърг.
 
Според него новата марка ще отразява фокусирането на компанията към "метавселената", където "човек ще изостави екраните и ще изпита ефекта от присъствието си във виртуалната реалност".
 
"Научихме много от борбата със социалните проблеми и живота в затворени платформи и сега е време да приложим всичко, което научихме за изграждането на следващия етап", добави Зукърбърг по време на годишната конференция на разработчиците.
 
През 2015 г. Google преструктурира компанията си, като нарече компанията-майка Alphabet, но името не се наложи, припомня Би Би Си. 

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени