Хаос в Япония след прекратяване поддръжката на IE

Браузърът Internet Explorer все още е актуален за много уеб услуги в Япония, което е проблем

Internet-explorer-pb
Internet-explorer-pb Източник: TechNews

Прекратяването на поддръжката на Internet Explorer от страна на Microsoft предизвика паника в редица японски правителствени агенции и търговски структури, които все още използват остарелия браузър.

 

Докато мнозина смятат Япония за един от водещите технологични лидери, нещата в страната не са толкова добри, колкото бяха преди. Прекратяването на поддръжката на Microsoft за остарелия браузър Internet Explorer създаде сериозни проблеми за държавните и търговските структури.

 

От април базираният в Токио разработчик на софтуер Computer Engineering & Consulting (CEC) не е в състояние да се справи с поръчките поради огромен наплив от молби за помощ, според Nikkei Asian Review. Сред клиентите са предимно държавни служби, финансови институции и производствени компании, които все още имат уебсайтове, оптимизирани за Internet Explorer.

 

Според компанията, краят на поддръжката на IE е известен отдавна, но мнозина отлагат вземането на необходимите мерки. Очаква се хаосът да продължи още няколко месеца.

 

Microsoft официално прекрати поддръжката за Internet Explorer на 15 юни, 27 години след пускането на браузъра. Много потребители отдавна са преминали към алтернативи, но някои организации все още се придържат към решения, създадени за стария браузър. Според едно от допитванията, през март 49% от анкетираните признават използването на IE в работата си.

 

Прави впечатление, че браузърът се използва не само като приложение за разглеждане на сайтове, но и като помощно средство за наблюдение на посещаемостта на служителите и за работа с други вътрешни корпоративни инструменти.

 

В някои правителствени портали, включително на местния пенсионен фонд, дори в новите браузъри онлайн формуляри трябва да се попълват в режим на Internet Explorer, а други уеб ресурси официално препоръчват стария продукт на Microsoft като основен браузър.

 

Излязъл през 1995 г., браузърът Internet Explorer стана световен стандарт за индустрията, измествайки Netscape, а през 2009 г. той заемаше 65% от пазара. Въпреки това, в края на 2000-те, делът му започва да спада бързо и според StatCounter сега е под 1%.

 

Една от причините за срива на IE е неспазването на международните стандарти за уеб технологии. Според експерти, браузърът се справя зле с обработката на JavaScript и друг код на алтернативни езици за програмиране, което е попречило да се използва с интерактивни сайтове.

 

Спадът на Internet Explorer съвпадна с възхода на Google Chrome, който сега доминира с 65% дял.

 

Източник: TechNews

Още от "Наука и технологии"

Смях в залата: Руското контраразузнаване открило официално оповестената и ежедневно рекламирана чатбот мрежа "eVorog" в

В понеделник например украинското министерство обяви, че eVorog вече е използван от почти 300 000 души и отново насърчи абонатите си да разкажат за него на своите познати в окупираните територии

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени