Huawei пуска електромобил до края на годината

Агенция Reuters цитира четири свои източника, според които до края на годината ще видим поне един електрически автомобил с марка Huawei

Huawei
Huawei Източник: Huawei

Докато погледите бяха (и са) насочени към евентуалния подизпълнител на електромобилите Apple, под радара остана китайската Huawei, която ще потърси спасение на бизнеса си именно чрез производството на електромобили. Санкциите на САЩ оказаха много сериозно въздействие върху производителя на телекомуникационно оборудване, който търси изход от ситуацията чрез влизане в автомобилния сектор още до края на тази година, казват четири източника на Reuters, пожелали анонимност. Huawei Technologies Co Ltd води преговори с държавната Changan Automobile и други производители, които да произвеждат електромобили с марка Huawei, казват източниците на агенцията. Huawei води преговори и с BluePark New Energy Technology, собственост на BAIC Group, казва един от източниците. Щатските санкции отразяха пътя на компанията към основни вериги на доставки, като дори принудиха компанията да продаде част от бизнеса си със смартфони, за да остане в играта.

 

Говорител на Huawei отрече за планове на компанията да проектира или произвежда автомобили с марката. Но три от източниците на Reuters казват, че Huawei е стартирала вътрешно проектиране на електромобили и е осъществила контакти с родни доставчици, като целта е до края на годината проектът да бъде лансиран. Смята се, че Ричард Ю, който изведе компанията до позицията на световен №1 производител на смартфони ще насочи цялото си внимание към електромобилите. Целта на компанията е масовият сегмент. Всички източници са отказали да бъдат цитирани, тъй като преговорите са частни.

 

Changan, която произвежда автомобили с Ford Motor Co, отказва коментари. BAIC BluePark също запазва мълчание. В същото време акциите на Changan Automobile скочиха с 8%, а тези на BluePark с 10%, след като Reuters публикува информацията. Продажбите на NEV (New Energy Vehicles), включително чисти електромобили, плъг-ин хибриди и автомобили с горивни клетки се очаква да съставляват 20% от годишните продажби в Китай до 2025 г. В края на този година продажбите на NEV в страната се очаква да достигнат 1,8 млн. (те бяха 1,3 млн. през 2020 г.).

Още от "Наука и технологии"

Премиерът Бойко Борисов: Имаме третият инсталиран суперкомпютър в Европа

"Благодаря на Европейската комисия и на председателя й Урсула фон дер Лайен, включително за ваксините, които се отпуснаха допълнително за България" добави още премиерът Борисов по повод допълнителните 1 259 728 дози ваксини на "Пфайзер/Бионтех"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени