IBM ще публикува компилатор COBOL за платформа Linux

IBM COBOL for Linux се счита за подходяща за разработване на критични бизнес приложения

IBM
IBM Източник: Zonanews

IBM обяви, че ще публикува на 16 април компилатор COBOL за платформа Linux. Компанията ще го доставя на общността на разработчиците под формата на собствен продукт, пеше TechNews.bg. COBOL е един от най-старите активно използвани езици за програмиране, вече на 62 години. Така например, преди 10 години около 70-80% от бизнес транзакциите във Великобритания се извършваха от приложения на COBOL. И досега имаше поддръжка на COBOL за Linux – чрез компилатора GnuCOBOL, но той не се разглеждаше като решение за индустриална употреба.

 

Новият COBOL компилатор за Linux се базира на Enterprise COBOL за z/OS и осигурява съвместимост с всички текущи спецификации, включително промените от 2014 г. В допълнение към оптимизатора, който може да се използва за компилиране на съществуващи COBOL приложения за работа в Linux, пакетът включва runtime библиотеки, необходими за стартиране на компилираните програми в Linux.


По отношение на възможности и производителност, IBM COBOL for Linux се счита за подходяща за разработване на критични бизнес приложения. Сред функциите се откроява възможността за внедряване на приложения в хибридни облачни среди, които използват платформите IBM Z (z/OS), IBM Power (AIX) и x86 (Linx). Вградена поддръжка за XML позволява на COBOL приложенията да анализират входящи и да генерират изходящи XML съобщения.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени