Intel: Eвропа не може да конкурира Азия без държавни субсидии

Компанията възнамерява да инвестира 7 милиарда щатски долара в разширяване на производството в Ирландия

Предприятие за чипове на Intel
Предприятие за чипове на Intel Източник: Intel Corporation

Малко след встъпването си в длъжност, изпълнителният директор на Intel Патрик Гелсингър обяви, че компанията не само ще похарчи 20 милиарда долара за две нови фабрики в САЩ, но също така ще вземе решение за площадка за европейски завод до края на тази година, която ще се фокусира върху производството на чипове по договор. Кога, къде и какъв технологичен процес ще използва Intel – всичко това остава загадка, но Financial Times разкрива нюансите на преговорите, които Гелсингър наскоро проведе с мениджърите на европейски компании, както и с президента на Франция и министър-председателя на Италия.

 

Според източниците, Intel предлага инвестицията от 20 милиарда долара да бъде разпределена между няколко европейски държави, за да се построят поне две предприятия и да се изгради придружаващата ги инфраструктура, съобщава Technews. Така например, силициевите пластини могат да бъдат обработвани от предприятие в една държава, а опаковката и тестването на чиповете от предприятие в друга държава. Изследванията и разработките могат да се извършват в няколко европейски държави едновременно. Говорейки директно за строителната площадка, Intel казва, че тя трябва да е с достатъчно голяма площ, за да побере до осем производствени сгради. Обектът трябва да се намира в регион с развита инфраструктура и достъп до квалифициран персонал. Като кандидати са посочени Германия, Холандия, Франция и Белгия.

 

Италианските медии съобщават, че Гелсингър е водил продуктивни преговори с министър-председателя Марио Драги, а последният дори лансира идеята за инвестиране на 100 милиарда долара в профилен проект. Тази сума е изчислена от Intel за период от десет години – приблизително толкова трае жизненият цикъл на едно предприятие без значително техническо преоборудване. Някои европейски ръководители си поставят за цел да осигурят производството в региона на 20% от обема на всички полупроводникови компоненти до 2030 г., както и да овладеят 2-нанометровата технология, но Intel не преследва такива агресивни цели, а се опитва да разбере какво искат местните клиенти.

 

Intel признава, че европейското производство не може да се конкурира с азиатското без държавни субсидии, но засега ръководството на компанията не иска директно пари от никоя европейска държава. В Ирландия Intel управлява производствен клъстер от няколко десетилетия. Компанията възнамерява да инвестира 7 милиарда щатски долара в разширяване на производството там през следващите години и да пусне 7-нм технологичен процес за своите нужди. Очаква се Intel да вземе решение за избора на мястото и условията за изграждане на контрактно предприятие за чипове в Европа до края на тази година.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени