Интелигентно килимче проверява дали правим упражненията правилно

Екипът твърди, че смарт-шалтето е лесно мащабируемо и сравнително евтино

Смарт-килимът разполага с над 9000 сензора
Смарт-килимът разполага с над 9000 сензора Източник: MIT CSAIL

Инженери от Масачузетския технологичен институт са разработили интелигентно шалте, което може точно да оцени движенията или позата на човека, без да се нуждае от камери. Системата може да бъде полезна за обратна връзка при изпълнение на фитнес-упражнения, наблюдение на падания или проследяване за VR и игри, пише TechNews.bg.


Прототипът на килимчето е с размери 3,3 кв. метра и разполага с над 9000 сензора, изградени от чувствителен на натиск филм и проводима нишка. По същество, когато се поставя тежест върху различни части на килимчето, вътре се изпращат различни електрически сигнали въз основа на количеството натиск, местоположението на този натиск и относителните местоположения между различните точки на натиск.


Системата първо била обучена на "синхронизирана комбинация" от зони на натиск чрез извършване на различни "традиционни" действия като ходене, коремни преси, лицеви опори, йога пози, седене, лежане, търкаляне или изправяне на пръсти. След това картите на налягането от тези действия били възложени на виртуални модели за "разпознаване" на човек, който ги изпълнява. Това позволява на системата да изчислява позата на тялото на човека само въз основа на данните за натиска върху шалтето.


Дори движенията на горната част на тялото могат да бъдат изведени доста точно – системата може да каже, например, дали човек се навежда наляво или надясно въз основа на това върху кой крак премества тежестта си. Всичко това означава, че смарт-шалтето може да научи как изглежда, например, един удар, без каквото и да е принос от камера. Екипът на Лабораторията по компютърна науки и изкуствен интелект (CSAIL) към MIT твърди, че системата е била 97% точна при идентифициране на конкретни действия и би могла да предскаже позата на човек с точност до 10 см.


"Можете да си представите използването на килима за тренировъчни цели", казва Юнжу Ли, съавтор на изследването. "Въз основа единствено на тактилната информация, която получава, килимът може да разпознае дейността, да преброи броя повторенията и да изчисли количеството изгорени калории". Други възможни приложения включват наблюдение на възрастни хора за падания, помощ на пострадали хора чрез рехабилитация или проследяване на движенията на играч във VR приложение или видео-игри. Предимството на технологията във всички тези случаи е, че е по-малко тромава от носимите тракери, по-лесна за настройване в сравнение с инфрачервените сензори и в същото време с по-голям респект към личната неприкосновеност в сравнение с използването на камери.


Екипът твърди, че смарт-шалтето е лесно мащабируемо и сравнително евтино. Прототипът е създаден за по-малко от 100 щатски долара. Сега изследователите се стремят да намерят начини да събират повече информация от сигналите, като например ръст или тегло на потребителя, и да адаптират устройството за няколко потребители наведнъж.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени