Китай с първи комбиниран полет на шест космически кораба

Тази година пилотираният космически кораб "Шънджоу-13" ще се завърне на Земята с ускорена програма, която не е използвана от никого досега

Китай ще реализира три първи мисии на космическата си станция през тази година
Китай ще реализира три първи мисии на космическата си станция през тази година Източник: Pixabay
Китай ще реализира три първи мисии на космическата си станция през тази година с повече от 50 планирани изстрелвания. Ще бъде извършен първият комбиниран полет на шест космически кораба, първия шестмесечен престой на тайконавти и първият престой на два екипажа едновременно в орбита, заявиха от Китайската корпорация за космически науки и технологии в синя книга в сряда.
 
"Ще бъдат извършени общо шест пилотирани мисии за пълното завършване на космическата станция с основната кабина Тиенхъ като контролен център, а експерименталните модули Уънтиен и Мънтиен като основни платформи за експерименти, в които през цялата година ще има екипажи", се казва в синята книга, предаде China Radio International.
 
Китай планира тази година пилотираните космически кораби "Шънджоу – 14" и "Шънджоу-15" да се скачат едновременно с космическата станция, образувайки комбинация от шест модула, което ще позволи на шест тайконавти да сменят дежурствата си в орбита. След завършването и тя ще представлява Т-образна структура с кабина от над 110 куб.м, позволяваща дългосрочен престой на тричленен и краткосрочен на шестчленен екипаж.
 
Тази година пилотираният космически кораб "Шънджоу-13" ще се завърне на Земята с ускорена програма, която не е използвана от никого досега, предоставяйки повече комфорт и ефективност на тайконавтите.
 
Плановете са китайската космическа станция да бъде завършена през 2022 г., а космическата лаборатория на борда и да извършва мащабни научни експерименти.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени