Китай скоро ще изстреля първата си космическа станция

Станцията ще бъде построена в ниска орбита на височина от 340 до 450 км и се очаква да е в експлоатация повече от 10 години

Китай скоро ще изстреля първата си космическа станция
Китай скоро ще изстреля първата си космическа станция Източник: Wikipedia
  • Сподели

Ракетата-носител CZ-5B ("Дългият поход") за изстрелване на базовия модул "Тянхъ" на първата китайска национална космическа станция пристигна на космодрума Венчан в китайската провинция Хайнан. Това съобщи днес агенция "Синхуа". Според информацията, в близко бъдеще специалистите от космодрума ще започнат да сглобяват оборудването и да подготвят ракетата и базовия модул за изстрелване. Както бе съобщено по-рано, едновременно с това се готви за изстрелване и товарният кораб "Тянжоу-2". Като цяло, за изграждането на първата национална орбитална станция, Китай планира да извърши 11 изстрелвания през следващите две години. След изстрелването на базовия модул в орбита Китай ще изстреля товарния космически кораб "Тянжоу" и пилотируемия апарат "Шенжоу-12". Екипажът му ще работи в орбита няколко месеца, след което към станцията ще бъдат изстреляни още един товарен кораб "Тянжоу-3" и пилотируем космически кораб "Шенжоу-13" с втори екипаж.

Станцията ще бъде построена в ниска орбита на височина от 340 до 450 км и се очаква да е в експлоатация повече от 10 години, информира "Фокус". Тя ще може постоянно да приема трима космонавти и до шест при смяна на екипажа. Станцията ще бъде Т-образна, с базовия модул "Тянхъ" в средата и два лабораторни модула, закачени от двете страни. Теглото на всеки лабораторен модул ще бъде над 20 тона, общото тегло на станцията е 66 тона. "Жилищният обем" на основния модул ще бъде около 50 кубически метра, а общият обем на станцията заедно с лабораторните модули е 110 кубически метра. Основният модул ще има три свързващи възела, както и шлюз за излизане в космоса и провеждане на експерименти извън станцията. Първият лабораторен модул, "Вентян", ще се използва предимно за научни и технологични експерименти, както и за работно и жилищно пространство, командно отделение, когато е необходимо, и като аварийно убежище. Предвижда се модулът да бъде оборудван със специална камера за разходка в космоса и механично рамо за работа извън станцията. Вторият лабораторен модул – "Ментян"- ще бъде функционално подобен на първия.

Още от "Наука и технологии"

Последни новини

Най-четени