Китайската академия на науките каза "стоп" за съвместната работа с руската академия на науките

"Положението никога не е било такова. Нашите колеги, ръководители на чуждите академии на науките, просто отказват да комуникираме", оплака се Сергеев

Китайската академия на науките
Китайската академия на науките Източник: Pixabay

Китайските партньори на Руската академия на науките (РАН) са "сложили на пауза" сътрудничеството с академията, замразявайки развитието на обсъжданите по-рано проекти, каза днес президентът на РАН Александър Сергеев по време на Международната научно-практическа конференция "Дигитални международни отношения – 2022", която се провежда в Московския държавен институт по международни отношения, съобщава ТАСС.

 

"Ако говорим за южните или източните направления, за съжаление, мога директно да кажа, че китайските ни колеги ги поставиха на пауза и през последния месец не успяхме да проведем сериозни разговори, макар че между нас беше изградено прекрасно сътрудничество с редовна комуникация", заяви Сергеев.

 

Той добавя, че при всички положения (Русия, бел.ред.) ще трябва да се върне към нормалното сътрудничество, в това число и в областта на науката. "Затова е много важно да се държим по такъв начин, така че самите ние да не се поддаваме на провокации, да не прекъсваме отношенията си и все пак да се опитаме да спасим всичко възможно".

 

Александър Сергеев заяви, че Руската академия на науките ще продължи да комуникира с учените, които искат да сътрудничат. Но когато става въпрос за агенции и академии на науките от други страни, ситуацията е много сложна. Както самият той отбелязва: "положението никога не е било такова".

 

Нашите колеги, ръководители на чуждите академии на науките, просто отказват да комуникираме." (…) Те казват, че "академията на науките също е организация, която се намира в политическото поле, че "на нас ни е много трудно да правим това, забранено ни е", обяви Сергеев.

 

По неговите думи в момента отношенията между РАН и повечето от академиите на науките в другите страни са замразени, макар и досега да са си сътрудничили прекрасно. Сред тях са много важни партньори за РАН – Академията на науките на Германия "Леополдина", Френската академия на науките и Националната академия на науките в САЩ.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени