Кремъл "пречупи" Google и Apple, премахнаха приложението на Навални

Иван Жданов, сподвижник на Навални, настоя, че премахването представлява политическа цензура

Кремъл "пречупи" Google и Apple, премахнаха приложението на Навални
Кремъл "пречупи" Google и Apple, премахнаха приложението на Навални Източник: Zonanews

Google и Apple премахнаха от магазините си приложението за тактическо гласуване на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални. Това обявиха от екипа му, след като Русия обвини американските технологични компании, че се намесват във вътрешните ѝ работи, съобщава Ройтерс.

 

В Русия се провеждат избори за нов парламент, които се очаква управляващата партия "Единна Русия" да спечели, въпреки спада на рейтинга ѝ след най-големите репресии срещу критиците на Кремъл от години. Сподвижниците на Навални, най-яростният вътрешен противник на президента Владимир Путин, планираха да използват мобилното приложение, за да организират тактическа кампания за гласуване, за да нанесат удар на "Единна Русия".

 

Русия настоя този месец Apple и Google да премахнат приложението от магазините си, като предупреди, че отказът да го сторят ще се третира като намеса в нейните парламентарни избори.

 

Вчера Русия заяви, че са направени официални запитвания към ръководителите на двете компании. Иван Жданов, сподвижник на Навални, живеещ в чужбина, настоя, че премахването представлява политическа цензура.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени