Марс вероятно е имал вода по-скоро от очакваното

Новите данни показват, че вода най-вероятно е имало допреди 2 млрд. години

Марс
Марс Източник: Zonanews
Марс е може би най-добре познатата планета на човечеството, която е различна от Земята. Въпреки това историята и все още крие много неизвестни и се променя често. Сега това може би ще се случи отново, съобщава DigitalTrends. Причината са нови данни на апарата MRO, който е в орбита около Марс и сканира Червената планета. Последните анализи показват, че Марс вероятно е имал вода по-скоро от очакваното.
 
Досега се смяташе, че водата там се е изпарила преди около 3 млрд. години. Новите данни показват, че вода най-вероятно е имало допреди 2 млрд. години. Това ще означава, че значителна част от историята на Марс трябва да бъде преосмислена.
 
MRO е в орбита около Марс от 2006 г. насам.
 
"Впечатляващо е, че повече от десетилетие след като получаваме снимки с висока резолюция, стерео и инфрачервени данни, MRO продължава да прави нови открития", казва Бетани Елман, част от екипа на апарата. Данните показват, че на Марс вероятно е имало течаща вода около 1 млрд. години по-дълго от смятаното. Това може да доведе до промяна на разбирането какви процеси са протекли и за колко време, за да може Марс да е в днешното състояние. Също така не изключва възможност да е имало зони с по-големи водни запаси под повърхността, които да са издържали по-дълго време.
 
MRO е открил свързани с реки древни солени езера. Те са в зона на планетата с по-малко кратери, които са индикатор за нейната възраст.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени