Марсоходът на НАСА каца на Марс (ВИДЕО НА ЖИВО)

Кацането е планирано за 22:55 ч. българско време

Марсоходът на НАСА каца на Марс
Марсоходът на НАСА каца на Марс Източник: NASA
  • Сподели

Днес марсоход на НАСА трябва да докосне Червената планета. След пътуване, продължило 7 месеца и 470 милиона км, най-усъвършенстваната досега астробиологична лаборатория, изпращана в Космоса, трябва да кацне на Марс. Приземяването е най-голямото предизвикателство за мисията и е известно като така наречените 7 минути на ужас. Поради тънката и рядка атмосфера на планетата, то е сложно и пълно с рискове. 

 

По същата технология успешно беше приземен роувърът "Кюриосити". Мисията на марсохода е на стойност 2.7 милиарда долара и трябва да продължи 2 земни или една марсианска година и е посветена на много експерименти, които са свързани с евентуално човешко присъствие на Червената планета и с търсене на следи от живот там. Кацането е планирано за 22:55 ч. българско време.

Още от "Наука и технологии"

Водещи новини

Цигани бият военни и милиционери в комунистическа България

Единственият извод, който може да се направи при запознаването с документите за състоянието на циганската престъпност от онова време е, че тя в определен смисъл е била катализирана от опитите за социална инженерия, непреставали през целия 45-годишен период на комунистическия режим

Последни новини

Най-четени