Международната космическа станция промени курса си, за да избегне отломки от съветски шпионски спътник

Спътникът беше свален по спорен начин от руските военни

Международната космическа станция
Международната космическа станция Източник: NASA

Международната космическа станция (МКС) беше принудена да промени курса си, за да избегне отломки от съветски шпионски спътник, който беше свален по спорен начин от руските военни преди седем месеца, съобщи ДПА.

 

Двигателят на космическия кораб "Прогрес", който е бил скачен към МКС,  е бил включен, за да промени траекторията на космическата станция, за да избегне парче отломка от спътника "Космос 1408", според публикация в "Телеграм" на Дмитрий Рогозин, ръководител на руската космическа агенция "Роскосмос".

 

Руските военни свалиха излезлия от строя спътник тип "Целина-Д" при изпитание на противоспътниково оръжие на 15 ноември 2021 г. 

Тогава САЩ разкритикуваха този ход, като предупредиха, че фрагменти от спътника могат да застрашат МКС и международния екип от астронавти, работещи на борда.

 

Когато космическата станция за първи път премина през полето от отломки, на екипажа беше наредено да облече скафандрите и да влезе в аварийната капсула на МКС за собствена безопасност. Руските военни отрекоха да има опасност за МКС.

 

Съветският разузнавателен спътник "Космос 1408" е изведен в ниска околоземна орбита през 1982 г., където работи в продължение на две години и оттогава остава в околоземното пространство. В момента на борда на МКС работят трима руснаци, трима американци и един италианец.

Още от "Наука и технологии"

Смях в залата: Руското контраразузнаване открило официално оповестената и ежедневно рекламирана чатбот мрежа "eVorog" в

В понеделник например украинското министерство обяви, че eVorog вече е използван от почти 300 000 души и отново насърчи абонатите си да разкажат за него на своите познати в окупираните територии

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени