Мини-хеликоптерът "Инджинюъти" подобри рекордите си за растояние и скорост

"Инджинюъти" демонстрира способността си да изследва места на Марс, които трудно могат да бъдат достигнати с други средства

Планетата Марс
Планетата Марс Източник: kartinkinaden.ru

Намиращият се на Марс мини-хеликоптер "Инджинюъти" извърши 25-ия си "най-амбициозен досега" полет над повърхността на Червената планета, подобрявайки рекордите си за разстояние и скорост, съобщи БТА.


"Инджинюъти" извърши полета на 8 април, движейки се в северозападна посока над район, наречен Сейтах. Мини-хеликоптерът прелетя на разстояние 704 метра, подобрявайки с 80 метра рекорда си, поставен по време на деветия си полет. "Инджинюъти" подобри и постижението си за скорост, движейки с 5,5 метра в секунда. Апаратът се задържа във въздуха 161,3 секунди. 


"Инджинюъти" извърши деветия си полет на 5 юли миналата година. Тогава мини-хеликоптерът измина 625 метра без кацане за 166,4 секунди, движейки се със скорост от 5 метра в секунда.


Дизайнерите и учените се надяваха, че апаратът може да извърши поне пет полета, но досега той вече е изминал 5824 метра за 25 полета и е прекарал във въздуха 46 минути и 31 секунди.


25-ият полет отвежда "Инджинюъти" по-близо до следващата му дестинация: речна делта в кратера Джезеро (Йезеро), която може да съдържа доказателства за древен микробен живот. Роувърът "Пърсивиърънс" се е отправил към същото място, носейки със себе си набор от инструменти за изследване на скали и почва в района.


Районът Сейтах има пясъчни хребети, които са непосилни за колесни роувъри. Мини-хеликоптерът демонстрира способността си да изследва места на Марс, които трудно могат да бъдат достигнати с други средства.


Сейтах означава "сред пясъците" на езика на навахо, който НАСА избра да използва за обозначаване на редица обекти и зони на Червената планета за текущата мисия на марсохода "Пърсивиърънс".


Информацията за поведението на "Инджинюъти" има за цел да помогне за изграждането на следващия марсиански хеликоптер. Той ще бъде по-голям и оборудван с шест ротора. Предполага се, че теглото на апарата ще бъде приблизително 30 килограма.


Мини-хеликоптерът беше доставен на Марс с роувъра "Пърсивиърънс", който се спусна на повърхността на Червената планета на 18 февруари миналата година. Първия си полет "Инджинюъти" осъществи на 19 април. Тогава малкият летателен апарат с тегло 1,8 килограма се издигна на височина 3 метра. Първият му полет продължи  39,1 секунди. 


НАСА определя полетите на мини-хеликоптера като демонстрационна мисия, тъй като те нямат научна цел. Задачата им е да покажат, че е възможно да се осъществи полет на Марс, както и да се съберат данни за поведението на летателен апарат на друга планета.


Целта на марсохода "Пърсивиърънс" е да търси признаци за съществувал в миналото живот на Червената планета.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени