Най-дългата кола в света вече е дълга 30,5 метра (ВИДЕО)

Интериорът на колата е като пещера и побира 75 души

Най-дългата кола в света
Най-дългата кола в света Източник: Pinterest
Никога повече няма да се оплаквате колко трудно е да си намерите място за паркиране, след като видите най-дългата кола в света. "Американската мечта" е вписана в книгата "Гинес" и е дълга 30,5 метра, пише TechNews.bg.
 
Колата побира повече от 75 души и има собствен басейн, джакузи, вана и игрище за мини голф, и хеликоптерна площадка.
 
Първоначално е направена в Калифорния около 1986 г. от Джей Орбърг. Сглобил я от серия лимузини Cadillac Eldorado. Тогава била дълга само 18,3 метра. Имала 26 колела, V8 двигател отпред и друг V8 отзад.
 
По-късно Орбърг я напрaвил още по-дълга, т.е. 30,5-метрова, и поставил "панта" в средата, за да и даде шанс да завива по кръстовищата.
 
Явно мега-возилото не се е оказало особено практично и след няколко филмови изяви "Мечтата" е оставена да ръждясва в задната част на склад в Ню Джърси в продължение на много години.
 
 
По-късно, през 2019 г., е намерена и продадена на Майкъл Дезер, който е настоящият и собственик и е осъществил проекта по възстановяването на мега-лимузината.
 
Дезър притежава музея на автомобилите Dezerland Park и туристическа атракция в Орландо, Флорида. Оттам е и неговата експертиза, помогнала за възстановяването на дъгата кола.
 
От друга страна неговите музей и атракцион са основателна причина да инвестира във възстановяването на лимузината. Затова не е странно, че е вложил в това начинание над 250 000 долара. Възстановяването отнема повече от три години.
 
Интериорът на колата е като пещера и побира 75 души. Вграденият плувен басейн има собствен трамплин за гмуркане (как ли се използва), а хеликоптерната площадка може да поддържа до 2270 кг, така че е напълно функционална.
 
Наистина, Дезър има и малък хеликоптер, който каца върху площадката, но кой ли е смелият пилот да направи това остава тайна.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени