Най-мощният в света стратегически разузнавателен дрон RQ-4 Global Hawk не пропуска нищо от руската активност в Украйна и извън нея

Разработката му e струвала $14 млрд.

Стратегически разузнавателен дрон RQ-4 Global Hawk
Стратегически разузнавателен дрон RQ-4 Global Hawk Източник: Twitter

Ако отворите която и да е онлайн услуга за проследяване на полети, то близо до Украйна ще забележите ежедневното присъствие на летателен апарат с позивна "FORTE", който в продължение на 18-20 часа снове, докато описва "осморки" с полет, разкрива УНИАН.

 

Това е най-мощният разузнавателен стратегически дрон в света - американският RQ-4 Global Hawk, който оперира на височина 15 км. Разработката му е струвала $14 млрд. 

 

Какви са възможностите на RQ-4 Global Hawk
Още през 90те години на миналия век САЩ пристъпват към разработката на бойния дрон, който трябва да може да провежда разузнаване в глобален план, с възможностите на спътник. Съперничеството за спечелване на поръчката е между два гиганта - Lockheed Martin и Nortrop Grumman. Печели втория и през 1998 г. пуска в серийно производство дрона, който няма аналог в света. 

 

Предимствата на произведения от Nortrop Gumman дрон са изключително голямата далечина на полет, универсалността, която съчетана с мощното оборудване, му позволява да провежда оптическо, във видимия и инфрачервения спектър, радилокационно и радиотехническо разузнаване.  

 

За да се осъзнаят реалните размери на това чудо на техниката, може да се сравнят крилата му с тези на Boeing 737 - при стратегическия разузнавателен дрон те са 40 м, а при самолета - 34 м. 


RQ-4 Global Hawk може да лети във въздуха повече от 34 часа, а далечината на полета му е 22 700 км. Това е достатъчно да излети от Ню Йорк, да долети до Киев, да се върне и отново да долети до украинската столица. 

 

Разузнавателният дрон може да предава информация през спътников канал с мощност 50 Мбит/с, което дава възможност да предава информация в онлайн режим от всяка точка на света. При това не му се налага да се приближава до противника. RQ-4 Global Hawk разполага с радиолокационна станция (РЛС), която му позволява да вижда цели на земята даже през облаците. В по-старите версии на RQ-4 Global Hawk този радар даваше възможност да се различават ясно детайли с размер 1 м на 100 км отстояние на дрона от тях. В най-новите модели това е строго пазена тайна. 

 

Освен това, стратегическият разузнавателен дрон може да прослушва абсолютно всичко, да провежда радиотехническо разузнаване, като не само фиксира и прехваща радиоизлъчванията на врага, но и установява точните координати на излъчването. това му позволява с убийствена точност за локализира щтабове, центрове за свръзка, командни пунктове, да разкрива позиции на ПВО и т.н., и т.н. И всичко това - от разстояние до 500 км. 

 

Как действа RQ-4 Global Hawk по време на войната в Украйна

САЩ използват разузнавателния дрон RQ-4 Global Hawk в небето или в близост до въздушното пространство на Украйна. През 2020 г. той е прелитал в небето на Украйна от един до четири пъти в месец. През февруари т.г. полетите на тези дронове са ежедневно явление. На 23 февруари т.г. RQ-4 Global Hawk извърши пълен мониторинг на всички направления на предстоящите удари на руската армия по територията на Украйна, както и разгръщането й в Беларус. 

 

След 24 февруари тези дронове се съсредоточиха основно върху мониторинг на акваторията на Черно море и Беларус. Техните полети не са някаква тайна и са отбелязани в онлайн услугите, които дават информация за полетите във въздушното пространство, вкл. на Украйна и прилежащите територии.

 

Полетите на стратегическия разузнавателен дрон RQ-4 Global Hawk съвсем не са евтино удоволствие - един час полет струва $18 500 долара. Стойността на един стратегически разузнавателен дрон е $130 млн. Скоростта му е 574 км/ч, а теглото - малко над 14,5 т. Има 34 часа автономност на полета, на височина почти 19 км. 

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени