Недостигът на чипове ще продължи през по-голямата част от тази година

Американският президент Джо Байдън също вижда това като дългосрочен проблем

Търсенето на чипове в момента е с 25% по-високо от очакваното
Търсенето на чипове в момента е с 25% по-високо от очакваното Източник: Zonanews

Mрежовият гигант Cisco заяви, че недостигът на компютърни чипове ще продължи през по-голямата част от тази година. Главният изпълнителен директор на компанията Чък Робинс е поредният технологичен шеф, който се включва в дебата за чиповете, пише TechNews.bg.

 

"Смятаме, че имаме още шест месеца, за да премине (кризата) в краткосрочен план. Доставчиците изграждат повече капацитет. Ситуацията ще става все по-добра добро през следващите 12 до 18 месеца", коментира Чък Робинс. Разширяването на производствения капацитет, за което почти цялата индустрия говори, ще бъде от решаващо значение, тъй като напредъкът в технологиите – включително 5G, изчислителните облаци, интернет на нещата и изкуственият интелект – води до голямо увеличение на търсенето.


Мнението на Чък Робинс се приема за важно, защото 85% от интернет трафика минават през системи, използващи оборудване от Cisco. "В момента (недостигът) е голям проблем, защото полупроводниците влизат практически във всичко", казва още Робинс. Според Дан Айвс, технически анализатор в инвестиционната компания Wedbush Securities, сегашното търсене "вероятно е с 25% по-високо, отколкото би очаквал някой".


Американският президент Джо Байдън също вижда това като дългосрочен проблем. Той използва срещата на върха на Белия дом с бизнес-лидери, за да ги призове да превърнат страната в "световен лидер в компютърните чипове". На фона на търговската и технологична война с Китай Белият дом казва, че сега производството на чипове в САЩ е "основен и непосредствен приоритет". 


Според данни на Американската асоциация на полупроводникова индустрия, 75% от глобалния производствен капацитет за полупроводникови компоненти е в Източна Азия. Европейските политици също искат повече местно производство на чипове. Това виждане е обусловено и от желанието на Китай да постигне обединение с Тайван. Междувременно Китай отчита огромен ръст на вътрешното търсене на чипове за захранване на нови технологии, но има само малък дял от глобалния производствен капацитет.


"Мисля, че не е задължително да има значение къде са произведени чиповете, стига да има множество източници", коментира Робинс. "Това, което със сигурност не искаме, е да има консолидация – ситуация, при която всеки от рисковете, с които може да се сблъскаме, може да доведе до ситуацията, която наблюдаваме днес, независимо дали става дума за природни бедствия, геополитически рискове и др. Просто се нуждаем от повече възможности, според мен, от гледна точка на мястото, където се произвеждат полупроводници".


Cisco наскоро завърши придобиването на Acacia Communications срещу 4,5 млрд. долара. Тя произвежда, наред с други неща, и компютърни чипове. Г-н Робинс изключва възможността Cisco да използва това като възможност да започне да прави свои собствени чипове.


"Ние не сме производител на полупроводници, така че за нас подобно производство не е основна компетентност. Смятаме, че компаниите, които играят в това пространство, са много по-добре оборудвани, ние работим в тясно сътрудничество с тях", допълва Чък Робинс.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени