Оксфорд: Има връзка между видеоигрите и благополучието

В изследването за първи път е ангажирана и геймърската индустрия

Има връзка между видеоигрите и благополучието, доказва изследване на Университета в Оксфорд
Има връзка между видеоигрите и благополучието, доказва изследване на Университета в Оксфорд Източник: Zonanews

Учените постоянно търсят каква е връзката между видеоигрите и човешкото благосъстояние. Сега проучване от Оксфордския университет изследва връзката между благосъстоянието и времето, прекарано във видеоигри, използвайки нови данни от две популярни видео-игри. Изненадващите открития разкриват известна връзка между по-дългото време играене и чувството за благополучие, пие сайтът Technews.

 

Изследването е започнало през 2019 г. Използвайки анонимизирани телеметрични данни, предоставени от Electronic Arts и Nintendo of America, изследването разглежда две игри: Plants vs Zombies: Battle for Neighborville и Animal Crossing: New Horizons. Играчите са били поканени да се включат в изследването и заедно с обективни телеметрични данни са попълвали анкети, търсещи оценка на емоционалното благополучие и мотивацията за игрите.

Общо над 3000 играчи са участвали в проучването. Резултатите в крайна сметка изненадаха учените от Оксфорд. Установена е малка, но значителна връзка между времето, прекарано в игра, и положителното благосъстояние. "Искам да отбележа, че това не е доказателство за причинно-следствена връзка", подчертава Андрю Пшибилски, един от изследователите в проекта, цитиран от Newatlas. "Очевидно това не е така – колкото повече играете видео-игри, толкова по-щастливи да ставате. Но корелацията, открита тук, е важна".

 

Пшибилски казва, че данните, събрани от неговите изследвания, предполагат, че когато се мисли за това как видеоигрите влияят на благополучието на човек, може би е по-малко важно да се прецени колко дълго човек играе дадена игра и по-уместно да се търси защо той играе играта. Самочувствието и благополучието са свързани с мотивацията и удовлетворението. Важно в това ново проучване е ангажирането с индустрията на видеоигрите в изследването. В исторически план индустрията винаги е отбягвала да работи с академични среди, което затрудняваше проучванията.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени