Откриха далечна екзопланета, на която годината е само 8 часа

Планетата е на 31 светлинни години от Земята и има диаметър малко над 9000 километра

Земята
Земята Източник: Zonanews
Астрономи откриха далечна екзопланета, чиято повърхност може да е от разтопено желязо. Планетата е на 31 светлинни години от Земята и има диаметър малко над 9000 километра, което я прави приблизително с размерите на Марс.
 
"Чрез точното определяне на нейния радиус и маса тя е класифицирана като скалиста планета", каза Кристин Лам от Германския авиационен център.
 
"Изглежда има прилики с Меркурий. Това я поставя сред по-малките планети като Земята и придвижва изследванията стъпка напред в търсенето на "друга Земя", каза тя. Една година на тази планета продължава по-малко от 8 часа, което я прави част от групата планети с "ултра-къс период" (USP), които обикалят около своята звезда за по-малко от един земен ден, пише "Монитор".
 
Тъй като планетата е толкова близо до звездите, температурата на повърхността и може да достига 1500 градуса по Целзий, повече от 500 пъти по-висока от тази на Земята. "Вече познаваме няколко от тях (планети с USP), но произходът им в момента не е известен", каза д-р Лам. "Високата плътност показва, че планетата е с желязно ядро", твърди представителят на Германския авиационен център.Твърди се, че нейните свойства са подобни на тези на Меркурий, с непропорционално голямото му ядро от желязо и никел, което го отличава от другите подобни на Земята тела в Слънчевата система.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени