Откриха фосил на огромен морски хищник на 36 милиона години

Алфа хищникът е бил дълъг 12 м - колкото четириетажен блок

Фосил на базилозавър
Фосил на базилозавър Източник: Pinterest
Перуенски палеонтолози откриха фосилизиран череп на огромен морски хищник, предшественик на китовете, живял преди 36 милиона години, съобщи БТА. Черепът е добре запазен, с редици дълги, остри зъби. Открит е миналата година непокътнат в сухите скали на пустинята Окукахе, на 350 км южно от Лима. 
 
"Откритието е много важно, защото не е известен друг подобен спесимен в света", каза на пресконференция палеонтологът Марио Урбина от националния университет "Сан Маркос", ръководител на екипа.
 
Според специалистите древният бозайник е базилозавър. Сред потомците му са китовете, делфините, морските свине.  Базилозавър означава цар гущер, макар че животното не е било влечуго. Дългото му тяло обаче може да се е движело като гигантска змия. 
 
Алфа хищникът е бил дълъг 12 м - колкото четириетажен блок. 
 
Първото китоподобно е еволюирало от бозайниците на сушата, живели преди 55 милиона години. Това е било около 10 милиона години, след падането на астероида, изтребил повечето живот на земята, включително и динозаврите.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени