Откриха първата по рода си четворна система от астероид и три луни

За момента това е първата подобна четворна система от астероиди, но учените са уверени, че има и други

Астероидът Electra
Астероидът Electra Източник: Corey S. Powell
Астрономи от Тайланд обявиха, че са открили първата по рода си четворна система от астероид и три луни, които го съпровождат. Досега са познати най-вече бинарни системи от два астероида, но никога не са били забелязвани конфигурации от един астероид и три по-малки обекта, които са в ролята на луни, съобщават учените в сайта на Националния институт по астрономически проучвания на Тайланд, пише Vesti.bg.
 
Учените са анализирали астероида Elektra чрез данни от неговите наблюдения през 2014 г. За него се знае, че има две луни и това го прави една от още по-редките системи от космически обекти.
 
Учените са разработили нов алгоритъм за обработка на данните, които пък са събрани от "Много големия телескоп" на Европейската южна космическа обсерватория, който се намира в Чили. Алгоритъмът потвърждава, че около Elektra действително има две луни, но има и трети, по-малък обект.
 
Оказва се, че това е трета луна, която е била "скрита" заради яркостта на Elektra. При по-добрата обработка на данните ясно се отличава, че има и трета луна, която обикаля около астероида веднъж на всеки 16,3 часа.
 
Elektra е в основния астероиден пояс на Слънчевата система, който се намира между Марс и Юпитер. За момента това е първата подобна четворна система от астероиди, но учените са уверени, че има и други и новият алгоритъм ще им помогне да ги открият. Самото откритие също е важно, защото дава още информация на астрономите за ранните години на Слънчевата система, както и за образуването и еволюцията и.
 

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени