Откриват днес в НДК новосъздадения Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии

С бюджет от близо 170 милиона лева за срок от десет години

НДК нощем
НДК нощем Източник: Zonanews

Новосъздаденият Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology) - INSAIT, ще бъде официално открит днес от 11:00 часа в зала 3 на Националния дворец на културата.

 

Той се открива в партньорство с двата най-големи технологични университета на Швейцария - с Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и с Политехническия университет в Лозана (EPFL), съобщиха организаторите.

 

Новият институт INSAIT ще е част от структурата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Създаден е в партньорство с два от водещите университети в света - швейцарските политехники ETH Zurich и EPFL, чрез международно споразумение, ратифицирано от българския парламент, което осигурява бюджет от близо 170 милиона лева за срок от десет години.

 

Институтът се ръководи от световно признати български и чуждестранни учени от топ университети в САЩ, Швейцария и Израел. Идеолог за основаването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии е известният български изследовател проф. Мартин Вечев, който е начело на Лабораторията за сигурни, надеждни и интелигентни системи на ETH Zurich.

 

На откриването на института днес са поканени президентът Румен Радев, министър-председателят Кирил Петков, европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

 

Също ръководителят на швейцарския отдел по икономически въпроси, образование и изследвания, и бивш президент на Конфедерация Швейцария (2021 г.) Ги Пермелин, носителят на Нобелова награда проф. Дан Шехтман (Technion, Israel), носителят на наградата Тюринг (Нобелов еквивалент за компютърни науки) проф. Шафи Голдвасер (MIT, UC Berkeley), вицепрезидентът на Google Research и директор на Google AI д-р Джеф Дийн, вицепрезидентът на Amazon Web Services проф. д-р Байрън Кук, президентът на European Research Council (ERC) проф. Мария Лептин, президентът на ETH Zurich проф. Жоел Мезо, президентът на EPFL проф. Мартин Ветерли, ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, председателят на Консултативния съвет на INSAIT проф. Драгомир Радев (Yale), идеологът на INSAIT и председател на Надзорния съвет проф. Мартин Вечев (ETH Zurich).

 

Създаването на INSAIT - Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology, е безпрецедентно събитие и бележи повратен момент в историята на науката и иновациите не само в страната ни, но и в региона. Каузата на INSAIT е да наложи България като световна дестинация за изследвания и иновации, като се превърне в притегателна точка за топ таланти, и да създаде предпоставки за развитието на икономиката, базирана на продукти с висока добавена стойност и с интелектуална собственост.


Известният български компютърен изследовател проф. Мартин Вечев е идеолог за създаването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии. На 21 март тази година беше съобщено, че проф. Мартин Вечев от университета ETH Zurich в Швейцария е сред лауреатите на престижната награда на Европейския съвет за научни изследвания (ERC). Проф. Вечев спечели финансиране в размер на 2 милиона евро от Европейския съвет за научни изследвания за реализирането на свой проект.

 

Целта на проекта е създаването на нов тип модели за изкуствен интелект, които са доказуемо надеждни и сигурни. Успехът му би позволил да има нови приложения на изкуствения интелект в много различни направления, каквито са самоуправлението на автомобили и автоматичното диагностициране в медицината. В тазгодишната надпревара на ERC са участвали 2651 изследователи, като по-малко от 12 процента от тях получават индивидуални грантове за своите проекти.

 

Европейският съвет за научни изследвания (ERC), създаден от Европейския съюз през 2007 г., е единствената европейска организация, финансираща върхови изследвания, като индивидуалните ERC награди са най-желаните от изследователите, университетите и държавите (кандидати могат да бъдат и учени извън Европа). Статутът на ERC наградите e толкова висок, че броят им се използва като основен показател за това колко иновативна е една държава.

 

Проф. Мартин Вечев е един от водещите учени в света в сферата на компютърните науки и изкуствения интелект. През 2016 г. той отново е сред наградените от Европейския съвет за научни изследвания. Вечев е възпитаник на Софийската математическа гимназия, има докторска степен от университета в Кеймбридж и е професор в най-реномирания европейски технологичен университет ETH Zurich.

 

През 2009 г. Вечев печели наградата "Джон Атанасов" за постижения в областта на компютърните и информационните технологии. Освен учен, той е предприемач и съосновател на успешни технологични стартъпи. 

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени