Предстои промяна в класацията на езиците за програмиране

Python се втурва към първото място, побеждавайки Java в битката за второто

Python е само на крачка от лидерството
Python е само на крачка от лидерството Източник: Zonanews

Класацията на езиците за програмиране, съставена от Tiobe, скоро може да има нов лидер. Python се втурва към първото място, побеждавайки Java в битката за второто. Остава му много малко, за да достигне целта – той почти настигна С, неговия основен и сега единствен конкурент. В рейтинга на Tiobe за септември 2021 г. Python се придвижи с една позиция – от трето на второ място. Сега е само на крачка от лидерството. Борбата за "среброто" между Python и Java продължи само два месеца – юли и август. Единственият съперник на Python за първото място вече е езикът C.


Python има всички шансове да измести C и това може да се случи в обозримо бъдеще, пише TechNews.bg. Ако Python оглави класацията на Tiobe, той ще стане едва третият език, който е успял да направи това в цялата история на рейтинга, който датира от 2003 г.


"Python никога не е бил толкова близо до позиция #1 в индекса на Tiobe. Нужни са само 0,16%, за да надмине C. Това може да се случи по всяко време", коментира ситуацията Пол Янсен, ръководител на отдела за софтуер в Tiobe. Tiobe е компания за тестване на софтуер. Тя съставя своя рейтинг, като брои резултатите от заявките за търсене, свързани с програмиране, в които се споменава определен език. Освен всичко друго, при съставянето на класацията се взема предвид наличието на думите програмиране и език в заявките за търсене.


Статистическите данни се актуализират ежемесечно. Източникът на данни за изчислението са търсенията в най-популярните уебсайтове, вкл. Google, Bing, Amazon, YouTube и др. Най-популярните уеб ресурси пък се взимат от данните на Alexa. Интересното е, че рейтингът на Tiobe противоречи на други класации за най-популярните езици за програмиране. Има няколко такива списъка, но най-авторитетният от тях, в допълнение към Tiobe, е рейтингът на IEEE Spectrum.


Авторите от IEEE Spectrum оценяват Python като най-популярния език за програмиране в света, надминавайки не само Java в това отношение, но и самия C, и JavaScript (съответно второ, трето и четвърто място). Освен това, според тях, Python притежава лидерската титла поне от 2020 г. Анализаторската компания RedMonk също има свой собствен рейтинг. При съставянето му авторите проучват използването на езиците в софтуерни проекти, хоствани на GitHub, и вземат предвид дискусиите в най-големия форум за разработчици Stack Overflow.


В класацията на RedMonk за юни 2021 г., подобно на Tiobe, Python е на второ място, но C изобщо не го изпреварва, тъй като е едва на десета позиция. Лидерът в този списък е JavaScript, докато Java получава "бронза", а четвъртата и петата позиция са заети от PHP и CSS. Python е много по-млад от основния си съперник (според Tiobe). Той възниква в края на 80-те години на миналия век, докато C се появява през 1972 г. Python е създаден от холандския разработчик Гуидо ван Росум, който го смята за наследник на езика ABC.


Кодът на Python е публикуван за първи път през февруари 1991 г. По това време езикът е "пораснал" до версия 0.9.0. Обновяването до Python 1.0 се състоя само три години по-късно, през януари 1994 г. Програмистите дочакаха актуализацията до версия 2.0 през октомври 2000 г., а Python 3.0 излезе през 2008 г. Към момента най-актуалната стабилна версия на Python е 3.9.6 – тя беше пусната на 30 август 2021 г.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени