Проф. Николай Спасов: Панди са живели у нас преди 6 милиона години

Нашите земи били последните в Европа, в които са живели панди, преди видът да оцелее само на изток

Панда
Панда Източник: "Дарик"

Пандите не са запазената марка на Китай. Учените у нас вече имат категорични доказателства, че е имало панди у нас преди около 6 милиона години. Нашите земи са били техния последен дом в Европа, преди окончателно да се заселят на изток. Два зъба на панда, намерени в България, доказват всичко това.

 

Да ви покажа съкровището, което се пази от доста години тук. Намерих тези два зъба, които веднага ме заинтригуваха. Казвам си хищник, много странен. Намира ги в кабинета си. Открити от учен преди него - доц. Иван Николов. И оставени в кутийка. С неотговорен въпрос. С една бележка, трудна за разчитане. Загадка, стояла неразгадана повече от 20 години. Проф. Николай Спасов успява да разгадае, че това са зъби на панда, разказва той пред БНТ. А за това къде са намерени, помага графолог, който разчита бележката в кутията.

 

"Открити са в днешното село Огняново. Където, оказва се, са живели не само хищници. А панди. Това са два зъба на голяма панда, живяла преди 6 млн години по нашите земи" - казва професорът.

 

"Това животно е било почти толкова голямо, колкото съвременната панда. А тя може да достигне и надмине 160 кг, не е безобидно създание. Виждате този черен цвят и лъскав емайл, което говори, че зъбите са стояли във въглищни пластове. Това е панда, но не е като днешната. Не само че не е като днешната, но не е и като изкопаемите, намерени до този момент. И разбираш, че ти си установил нещо, което досега не е намирано" - радва се проф. Спасов.

 

Обяснява, че европейската панда е била с типичните черни петна на очите. Но за разлика от днешната няма черния цвят на шията си. И това не е единственото, което я отличава от пандите, които познаваме днес. Нашата панда едва ли се е хранила с бамбук. Не е била способна умело да разкъсва тази твърда обвивка. Това издавал кътникът ѝ.

 

Нямала също нужните масивни изпълкналости, с които сегашната панда може да разкъсва твърдата обвивка на бамбуковите стъбла. На пандата ѝ е харесвало по нашите земи, защото преди 6 милиона години днешна България е била една блатиста гора. До момента, в който климатът така се променя, че е изгонил пандите от Европа, обяснява ученият.

 

Световните медии вече изнесоха на първи страници заглавието, че последните европейски панди са били у нас. Нищо, че засега има само два зъба, които го доказват. Пред БНТ професор Спасов издава една обнадеждаваща тайна. Намерени са още 2 зъба при разкопки в Западна България, при които се очаква да бъдат намерени още съкровища.

 

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени