Разработват нова технология за батерии, използващи дървесина

Въпреки сериозните разлики в състава на батериите, новата разработка има същата проводимост като керамичните батерии

Настоящите батерии използват химикали, които са токсични и лесно запалими
Настоящите батерии използват химикали, които са токсични и лесно запалими Източник: Zonanews
Учени от Университета Браун са разработили нова технология за батерии, която ще използва дървесина за основен материал, съобщава Vesti.bg. Чрез нея ще може да се изработят батерии, които са по-сигурни и екологични от сегашните. Настоящите батерии използват химикали, които са токсични и лесно запалими. Новата разработка заменя химикалите и течните електролити с твърд материал. Той не е запалим и съответно ще е много по-сигурен.
 
Проектът на учените разчита на твърд електролит от мед и полимерни тръби, които са изработени от нанофибри от целулоза, която е извлечена от дървесина. Материалът е гъвкав и тънък като лист хартия, което го прави лесен за производство и използване.
 
Въпреки сериозните разлики в състава на батериите, новата разработка има същата проводимост като керамичните батерии. Разработката все още е в сравнително начална фаза, като целта на учените е тя да бъде основа за още подобни проекти, които да доведат до подобряване на сигурността и ефективността и на батериите, които се използват от крайни потребители.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени