Роботи на име Ксавие следят спазването на ковид мерките в Сингапур

Наред с това роботите ще дебнат за случаи на тютюнопушене в забранени зони и улична търговия без разрешително

Робот Ксавие
Робот Ксавие Източник: НТХ

Сингапур вече започна да тества роботи на име Ксавие (Xavier), като накара няколко от тях да патрулират и оглеждат една обществена зона с голям пешеходен трафик, съобщи Engadget. През следващите три седмици роботите Ксавие ще наблюдават тълпите по Toa Payoh Central, за да следят за "неприемливо социално поведение". Това включва "събиране на повече от пет души", което противоречи на мерките за безопасност срещи Covid-19.


Наред с това роботите Ксавие ще дебнат за случаи на тютюнопушене в забранени зони и улична търговия без разрешително. Те ще следят за неправилно паркирани велосипеди и за всякакви мобилни устройства и мотоциклети, използващи пешеходните пътеки и тротоарите. Ако робот открие случай на някой от тези видове поведение, той ще предупреди командния център и след това ще покаже съответното съобщение на екрана си, за да извести обществеността.


Машините на публичната агенция HTX и нейни партньори са оборудвани с камери, способни да осигурят на командния център 360-градусов изглед. Те са в състояние да заснемат изображения при слабо осветление с помощта на инфрачервени камери и такива за слабо осветление. В същото време видеото, което заснемат, ще бъде анализирано чрез AI-система, за да се търси всичко, което може да изисква реакция от полицаите.


За да могат машините да се движат автономно в града, те са оборудвани със сензори, които им дават възможност да избягват както неподвижни, така и движещи се обекти, включително пешеходци и превозни средства. Сингапур вече обяви плановете си да удвои броя на своите камери за наблюдение до 200 000 през следващото десетилетие. Местните власти смятат, че новите роботи могат да помогнат за допълнително разширяване на мерките за наблюдение и да намалят нуждата от полиция.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени