Русия отложи мисия до Луната заради "проблеми по време на изпитания"

Русия също така даде индикации, че планира да напусне МКС и да създаде собствена орбитална станция през 2025 г.

Русия отложи мисия до Луната
Русия отложи мисия до Луната Източник: NASA

Русия обяви, че е отложила първата си мисия до повърхността на Луната от десетилетия в резултат на "проблеми", възникнали по време на изпитанията на космическия кораб "Луна-25", съобщава "Франс прес". Космическата агенция на страната "Роскосмос" обяви миналата седмица, че мисията - първоначално планирана за 1 октомври - от космодрума "Восточний" в Далечния изток е преместена за май 2022 г.

 

Мисията на "Луна-25" до южния полюс на Луната има за цел да изследва ледени залежи там. Това ще бъде първата мисия на Русия до повърхността на Луната от 45 години и първата в нейната постсъветска история. Главният инженер на руското държавно конструкторско бюро НПО "Лавочкин" обясни отлагането, като посочи, че било необходимо "повече време" за завършване на успешни изпитания.

 

"По време на тестването срещнахме определени проблеми", отбеляза Александър Ширшаков пред "Интерфакс", като допълни: "Системата за безопасно кацане е от решаващо значение и ние работим по системата за меко кацане на Луна-25." Надпреварата за завръщане на Луната е в разгара си, след като през декември 2020 г. Китай стана първата страна, която върна проби от Луната след съветската мисия "Луна-24" през 1976 г.

 

Американската космическа агенция НАСА също се ангажира да приземи следващия мъж и първата жена на Луната през 2024 г. като част от програмата си "Артемида". Междувременно Русия и Китай през март обявиха планове за съвместна лунна станция. Руската космическа програма, наследена от Съветския съюз, през последните години страда от проблеми като корупционни скандали и бюджетния съкращения.

 

Нейната космическа индустрия понесе удар през 2020 г., когато загуби монопола си върху пилотирани полети до Международната космическа станция (МКС) след успешната мисия на SpaceX, компанията на американския милиардер Илон Мъск. "Роскосмос" обаче обяви редица начинания, включително мисия до Венера и създаването на ракета, способна да извършва обиколки в космоса. Русия също така даде индикации, че планира да напусне МКС и да създаде собствена орбитална станция през 2025 г.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени