Samsung планират да пуснат нов Note тази година

Note серията представлява около 5% от продадените бройки смартфони на Samsung през последните две години

Note носи по-значителен дял от приходите, защото е една от най-скъпите серии на Samsung
Note носи по-значителен дял от приходите, защото е една от най-скъпите серии на Samsung Източник: Zonanews

Samsung Electronics предупреди, че се бори с последиците от "сериозния дисбаланс" на глобалния пазар на чипове, превръщайки се в най-големия технологичен гигант, който изразява загриженост относно недостига на полупроводници, пише Investor.bg.


Samsung, един от най-големите производители на чипове и потребителска електроника в света, очаква кризата да създаде проблеми на бизнеса ѝ през следващото тримесечие, обяви съизпълнителният директор Коу Донг Джин по време на годишното събрание на акционерите в Сеул. Същевременно компанията обмисля тази година да пропусне представянето на новия Galaxy Note – един от най-продаваните и модели.


През последните седмици гиганти от Continental до Renesas Electronics и Innolux предупредиха за по-дълъг от очакваното дефицит, свързан с безпрецедентното търсене по време на Covid ерата на всичко – от коли до гейминг конзоли и мобилни устройства. Samsung, която е най-големият производител на смартфони в света, работи с международни партньори по справянето с дисбаланса, с цел да предотврати потенциални бизнес неуспехи, твърди съизпълнителният директор.


Цената на акците Samsung се сви с близо 1% в Сеул днес. Същото се наблюдава и при няколко от доставчиците и азиатските производители на чипове като Taiwan Semiconductor Manufacturing и SK Hynix. Note серията представлява около 5% от продадените бройки смартфони на Samsung през последните две години според IDC, но носи по-значителен дял от приходите, защото е една от най-скъпите серии.


"Ако Samsung говори публично за бъдещи продукти, значи проблемът с чиповете е сериозен", коментира Ави Грийнгарт, анализатор и основател на консултантската компания Techsponential. Производители на чипове като Samsung и TSMC са в челните редици на глобалните усилия за справяне с недостига на доставките на чипове. Дефицитът затвори автомобилни заводи по целия свят, а сега застрашава доставките и на други продукти.


Затруднена от нарасналото търсене, фабриката за чипове на Samsung в Остин, Тексас, се сблъска с проблеми през февруари, свързани с прекъсванията на електрозахранването в цялата страна, и все още не е възобновила пълното си производство. В резултат на по-слабото производство на 5G чипове от Qualcomm може да намали глобалното производство на смартфони с 5% в рамките на второто тримесечие, твърди компанията за пазарни проучвания Trendforce. Това вероятно ще засегне средния клас смартфони и лаптопите на Samsung повече от високия клас модели или сървърните чипове, твърди Грег Ро, старши вицепрезидент на HMC Securities.


По време на днешното събитие Коу заяви, че Samsung може да реши да не представи новия Galaxy Note през втората половина на 2021 г., с което ще наруши дългогодишната си традиция за пускане на устройства от тази линия на пазара.


"Серията Note е позиционирана като висок клас модели в нашето бизнес портфолио", коментира той. "Ще бъде тежест да представим два флагмана в една година, така че може да е трудно да пуснем нов модел Note през второто полугодие. Моментът на пускане на модела може да бъде променен, но ние се стремим към пускането на модел Note през следващата година".

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени