САЩ изстрелва в орбита най-големия телескоп в света (НА ЖИВО)

Мисията на "Уеб" е да надгради откритията на космическия телескоп "Хъбъл", който след 31 години в орбита е към края на "кариерата си"

Телескопът Джеймс Уеб
Телескопът Джеймс Уеб Източник: NASA
След броени часове в орбита ще бъде изстрелян най-големият космически телескоп. Името му е "Джеймс Уеб" и той е смятан за едно от големите научни начинания на 21-ви век, съобщиха световните агенции.
 
Съоръжението, което е на стойност 10 милиарда долара и чието изграждане е започнало преди 30 години, ще излети на борда на совалката "Ариана 5".
 
Телескопът ще наблюдава галактиките в инфрачервения спектър, като целта е бъде да се опита да покаже първите звезди и галактики, които светят във Вселената от началото и - преди около 14 милиарда години.
 
Мисията на "Уеб" е да надгради откритията на космическия телескоп "Хъбъл", който след 31 години в орбита е към края на "кариерата си".
 
Телескопът е кръстен на Джеймс Едуин Уеб, който управлява прохождащата космическа агенция НАСА в периода 1961 – 1968 г. По време на неговото управление САЩ създават своята програма за изпращане на човек на Луната.
 

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени