САЩ конфискуваха Bitcoin на стойност 3,6 млрд. долара

Институциите искат да изпратят послание, че "криптовалутите не са рай за престъпници", казва заместник главния прокурор Лиса Монако

Биткойни
Биткойни Източник: Pinterest

Dмериканският Департамент по правосъдие обяви, че е конфискувал Bitcoin на стойност над 3,6 млрд. долара, като част от разследването на хакерската атака срещу борсата Bitfinex през 2016 г. Арестувани са и двама души, които са заподозрени в опит да "изперат" парите, съобщава в. The Washington Post.

 

ИТ предприемач и съпругата му са обвинени в опит да изчистят доходи от 119 754 биткойна, които са откраднати от борсата Bitfinex и през годините с тях са направени над 2000 неразрешени превода. В крайна сметка сумата е била изпратена до дигитален портфейл, който се контролира от въпросния предприемач.

Когато са откраднати през 2016 г. биткойните струват около 71 млн долара.

 

С ръста на цените на криптовалутите през последната година обаче, конфискуваните 94 000 биткойна имат стойност над 3,6 млрд. Случаят влиза в историята като най-голямата финансова конфискация в историята на САЩ. Това е и най-голямото разследване на престъпление с криптовалути.

 

Институциите искат да изпратят послание, че "криптовалутите не са рай за престъпници", казва заместник главния прокурор Лиса Монако. Тя казва, че разследващите са успели да преодолеят "лабиринта от трансакции с криптовалутите", за да стигнат до заподозрените. Разследващите казват, че заподозрените все още имат достъп до биткойн на стойност около 300 млн. долара, които не са открити и конфискувани.

 

Bitfinex коментира, че продължава работата с институциите. Предстои да бъде направен опит конфискуваните средства да бъдат върнати на съответните собственици. Решението какво да се случи с парите, ще бъде взето от съдия.

 

Източник: Vesti.bg

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени