Съвет ще координира технологичните политики на ЕС и САЩ

Съветът ще има и няколко работни групи, които ще превръщат политическите решения в резултати

Съвет ще координира технологичните политики на ЕС и САЩ
Съвет ще координира технологичните политики на ЕС и САЩ Източник: Zonanews
Нов съвет с фокус върху технологиите беше създаден по време на провелата се в началото на седмицата среща между ЕС и САЩ. Търговският и технологичен съвет ще координира политиките по ключови въпроси от сферата на световната търговия, икономиката и технологиите и ще задълбочи трансатлантическите търговски и икономически взаимоотношения, основани на споделени демократични ценности, се казва в официалното прессъобщение на ЕК.
 
Съветът ще се среща периодично на политическо ниво, а негови председатели ще са: Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник председател на ЕК и еврокомисар по въпросите на конкуренцията, Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник председател на ЕК и еврокомисар по въпросите на търговията, Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ, Джина Раймондо, министър на търговията на САЩ и Катерин Тай, търговски представител на САЩ.
 
Основните цели на Съвета включват:
Разширяване и задълбочаване на двустранната търговия и инвестиции
Преодоляване на новите технически бариери за търговия
Сътрудничество по основните политики в областта на технологиите, дигитализацията и веригите за доставки
Подкрепа на съвместни изследвания
Сътрудничество при разработката на конкурентни и международни стандарти
Улесняване на сътрудничеството по отношение на регулаторната политика и нейното прилагане
Промотиране на иновации от фирми от ЕС и САЩ.
 
"Търговският и технологичен съвет е съвместен ангажимент за засилване на нашето технологично и индустриално превъзходство и разширяване на двустранното сътрудничество и инвестиции. Той ни дава инструмент, с който да отговорим на заплахи като нелоялната конкуренция и неправилното използване на новите технологии. Това е основен приоритет на ЕС и ние горещо приветстваме, че стои на първо място в трансатлантическата търговска програма", заяви еврокомисарят Валдис Домбровскис.
 
Работни групи
Съветът ще има и няколко работни групи, които ще превръщат политическите решения в резултати, ще координират техническата работа и ще рапортуват на политическо ниво.
 
Групите ще са разделени по следните направления:
Сътрудничество по отношение на технологичните стандарти (включително в областта на изкуствения интелект и Интернет на нещата)
Климат и зелени технологии
Сигурни вериги за доставки, включително в областта на полупроводниците
ИКТ сигурност и конкуренция
Платформи за управление на информацията и технологиите
Неправилно използване на технологиите, при което се застрашават сигурността и човешките права
Контрол върху експорта
Скрининг на инвестициите
Промотиране на достъпа до и използването на технологии сред малките и средни фирми
Глобални предизвикателства пред търговията
 
Паралелно с това, ЕС и САЩ сформираха Съвместен диалог в областта на политиката за технологичната конкуренция (Joint Technology Competition Policy Dialogue), който ще се фокусира върху съвместните подходи и засилване на сътрудничеството по линия на политиките в областта на конкуренцията и прилагането им в технологичния сектор.
 
Източник: Computerworld.bg

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени