Създадоха маска, която свети при наличие на коронавирус

Изобретението е на японски учени от Университета в Киото

Маската, която свети при наличие на коронавирус
Маската, която свети при наличие на коронавирус Източник: Twitter
Японски учени от Университета в Киото разработиха защитна маска, която свети на ултравиолетова светлина при наличие на следи от коронавирус. Този ефект е постигнат чрез нанасяне на специална флуоресцентна боя върху подвижния филтър на маската, пише NOVA.
 
Боята съдържа антитела, получени от щраусови яйца, които въздействат върху коронавируса. През февруари миналата година учените инжектирали неактивна и безопасна форма на коронавируса на женски щрауси и извлекли големи количества антитела от снесените от тях яйца.
 
"Можем да произвеждаме масово антитела от яйца на щрауси на ниска цена. В бъдеще искаме да го превърнем в прост набор за тестване, който всеки да може да използва", цитира агенцията думите на ръководителя на изследователския екип Ясухиро Цукамото.
 
В изпитванията на светещите маски са участвали 32 пациенти с коронавирус. Всички маски, които носели, светели под ултравиолетова светлина. С течение на времето, когато вирусният товар намалее, сиянието изчезва. Екипът на Цукамото планира да разшири експеримента до 150 участници.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени