Сензорна ръкавица открива глаукома

Изобретението на Келу Ю спечели международната награда Джеймс Дайсън

Изобретението на Келу Ю за мониторинг на очното налягане се състои от ръкавица със сензор на върха на пръста, който трябва да се притисне към клепача
Изобретението на Келу Ю за мониторинг на очното налягане се състои от ръкавица със сензор на върха на пръста, който трябва да се притисне към клепача Източник: James Dyson Award
Сензорна ръкавица, която позволява на хората да се тестват за глаукома у дома, и скенер, който помага за рециклиране на пластмасови бутилки, грабнаха международната награда Джеймс Дайсън в най-новото издание на конкурса за иновации. Обикновено състезанието за студенти-иноватори се печели от един единствен-претендент. Тази година обаче бе взето решение да се наградят трима. Всеки получава парична награда от 30 000 британски лири, пише TechNews.bg.
 
"Комерсиализирането на една идея е много трудно и се надявам, че популяризирането на наградата, както и финансовата подкрепа, ще дадат на тези идеи трамплин за успех", каза Сър Джеймс Дайсън и сподели, че е доволен да види "ентусиазма, с който младите хора се справят със световните проблеми".
 
Ръкавицата за глаукома е дело на Келу Ю, която е с глаукома. Същият проблем има и нейният баща. Заедно със Си Ли и Дейвид Лий от Националния университет на Сингапур тя е измислила по-малко инвазивен и по-достъпен начин за наблюдение на очното налягане.
 
Глаукомата е втората водеща причина за слепота в световен мащаб. Медицината не предлага лечение. Лекарите казват, че ако се диагностицира рано, може да се прилага поддържащо лечение, което предотвратява слепотата. В този случай е важен мониторингът на вътреочното налягане. Но това изисква посещения в болница.
 
Изобретението на Келу Ю за мониторинг на очното налягане се състои от ръкавица със сензор на върха на пръста, който трябва да се притисне към клепача. Данните, които сензорът събира, се предават чрез Bluetooth към телефон и се качват, за да бъдат достъпни от разстояние за лекарите. Придружаващо приложение събира информацията и предлага съвети.
 
"За нас всичко това започна от опита на Келу да създаде решение за самата нея след откриването на проблема, с който се сблъскват и други членове на семейството и", казват от екипа. "С тази награда се надяваме в бъдеще хората да могат да измерват очното си налягане безболезнено, в домашна среда".
 
Наградата за устойчивост – категория, създадена тази година – беше спечелена от Джери де Вос от Технологичния университет в Делфт, Холандия. Той е измислил ръчно устройство, което може да каже какъв тип пластмаса се използва в продуктите, така че всяка пластмасова опаковка да се рециклира правилно. За целта уредът използва инфрачервена светлина за откриване на пластмасовите компоненти. Това изобретение отново е вдъхновено от личен опит.
 
Де Вос работи за организация, която има за цел да намали пластмасовите отпадъци. Той е пряк свидетел на проблемите, които възникват от неправилното сортиране на пластмасата. В голяма част от света сортирането се прави на ръка. Това не само отнема време, но и води до потенциални грешки.
 
Младежът ще използва парите от наградата, за да "ускори процеса на разработка както на електрониката, така и на софтуерната страна на изобретението". Сър Джеймс го описа като "потенциално значима технология".

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени