Space X изстреля първия изцяло цивилен екипаж в орбита

Начело на екипажа е 38-годишният милиардер Джаред Айзъкман

Space X изстреля първия изцяло цивилен екипаж в орбита
Space X изстреля първия изцяло цивилен екипаж в орбита Източник: Twitter

Американската компания "Space X" днес изстреля първия изцяло цивилен екипаж в орбита, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Нейна ракета изстреля в космоса от Кейп Канаверал четирима души, които ще останат три дни на орбита. Събитието се излъчва на живо на сайта на компанията. То се състои в рамките на програмата "Inspiration 4" ("Вдъхновение").

 

Ракетата-носител Falcon-9 бе изстреляна в 20.02 ч. местно време (3.02 ч. бълг. време) от космодрума Кейп Канаверал. Начело на екипажа е 38-годишният милиардер Джаред Айзъкман, основател на компанията за електронна търговия Shift4 Payments. Предполага се, че той е платил огромна сума, за да лети с пилотираната капсула "Дракон" заедно с придружаващите го пътници.

 

В ролята на "пилот" е Шан Проктър, професор по геонауки. През 2009 г. тя кандидатства за програмата на астронавтите на НАСА. Екипажът има медицинско лице - 29-годишната Хейли Арсенау. Четвъртият е 42-годишният Крис Семброски, ветеран от ВВС.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени