Тракторите с автопилот вече са класика в земеделската техника у нас

Най-често срещаният мотив да се използва дрон за третиране с препарати е трудното навлизане в насажденията с машини, когато земята е влажна след дъжд

Автономно движещ се трактор
Автономно движещ се трактор Източник: TechNews.bg

Тракторите с автопилот вече са класика в земеделската техника у нас така, както автомобилите с навигация са нещо съвсем естествено за съвременния водач. Почти всички доставчици на земеделска техника в страната предлагат поне един модел с вградени функционалности за автопилот. Многобройни вече са и предложенията за надграждащи системи за автономно управление – за модернизиране на съществуващите трактори, пише Technews.bg.


Производители и вносители са категорични, че вече няма голям земеделски производител в България, който да не ползва машини с автопилот. Подобно ниво на автоматизация постила пътя към други нововъведения в роботизацията и прецизното земеделие, видя се по време на изложението БАТА АГРО, състояло се миналата седмица в Стара Загора. Черешката на тортата в това отношение беше дебютът на изцяло автономен "трактор", който дори няма водаческа кабина.


Тракторите с автономно управление разчитат на GPS навигация, за да се движат самостоятелно из обработваемата земя. Те имат водач в кабината, но той не управлява – неговата роля е само да подава газ и най-вече да следи за безпроблемното функциониране на машината. Обичайно за самоуправлението се разчита на комбинация от сателитни данни и базова станция на земята. Тя поддържа постоянна комуникация с трактора и с GPS системата (dGPS – диференциална GPS, която постига голяма точност при земеделски приложения).


Точността на така разработените системи е вече толкова добра, че потенциалното разминаване или припокриване е едва около 2 сантиметра. Именно тук се крие един от основните аргументи в полза на технологията: човешките водачи са добри, но те обичайно са склонни към по-голямо припокриване на "лентите", за да избегнат пропуск в обработката.


Повечето изложители на земеделски машини на БАТА АГРО 2021 показаха поне по един модел трактор с вградена функционалност за автопилот. Освен традиционните трактори с прикачен инвентар, на изложението се демонстрираха и други автономни земеделски машини, като например пръскачки.


Многобройни бяха и предложенията за допълнителни модулни системи за автономно управление. С тях могат да се модернизират вече съществуващите трактори. Състоят се от GPS антена, приемник и екран за наблюдение на "лентите", както и модул за управление на волана, плюс базова станция (РТК). Чрез модули машини с автопилот могат да станат автономни почти всички апарати, движещи се из земеделските полета, покриващи различните стопански дейности – сеитба, пръскане, торене и т.н.


Когато тракторите са способни да се движат почти автономно из обработваемата земя – и за целта си имат съответна дигитална карта на земеделския терен – най-честата следваща стъпка в автоматизацията е диференцираното подхранване на почвата чрез т. нар. променлива норма на торене. Това означава, че в зависимост от района от земеделската земя, тороподаващата апаратура автоматично променя концентрацията на подаваната подхранваща смес.


Обичайно за да се случи това, преди засяване се прави почвен анализ с проби от различните части от терена.


Все повече фирми обаче се стремят към актуално дозиране на препаратите в реално време, според нуждите на насажденията. Някои от наборите за самоуправляеми трактори включват и устройство, което сканира последното (най-ново) листо от съответната посевна култура: чрез анализ на неговия цвят и светлоотразителни способности уредът "диагностицира" евентуални дефицити на определени микроелементи в почвата. Така торовете могат да се дозират буквално на място, според потребността на растенията в реално време.


Също актуален метод за сканиране и картографиране на дефицитите в почвения състав сега е облитането с дронове със специализирани спектрографски камери.


Като част от автоматизацията на стопанствата земеделците все повече прибягват и до дроновете за пръскане от най-различно естество. Най-честото приложение е третирането с препарати за растителна защита. В някои случаи обаче земеделци-собственици на оранжерии използват дроновете за напръскването на самите парници със засенчваща боя (честа практика е през най-горещите месеци оранжериите да се покрият с боя, за да се намали количеството слънчева радиация, която прониква в оранжериите, съответно претоплянето).


Най-често срещаният мотив да се използва дрон за третиране с препарати е трудното навлизане в насажденията с машини, когато земята е влажна след дъжд. Когато повърхността е кална, третирането или трябва да се отложи до просъхването на земята, или следва да се намери алтернатива. Дронът е удобен, защото изобщо не се навлиза с апаратура сред насажденията.


Засиленият стремеж към автоматизация в земеделието закономерно доведе до дебюта на БАТА АГРО на най-впечатляващото постижение в роботизацията: пълноценен и изцяло самостоятелен земеделски робот. Това е по същество напълно безпилотен трактор. Той дори няма шофьорска кабина.


Вместо това обаче машината има "машинно зрение" чрез бордова камера и LiDAR модул. Роботът е предназначен за различни видове обработка чрез всякакъв прикачен инвентар. Благодарение на своите компютърни очи, безпилотният трактор е способен да се "съобразява" с обстановката на полето: заобикаля препятствия и обекти – например животно, застанало на пътя и.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени