Цените на RAM паметта поскъпват

Причината е пиковото сезонно търсене, недостигът на полупроводникови чипове и глобалната пандемия

RAM памет
RAM памет Източник: Zonanews

Цените на DRAM паметта ще нараснат с 18-23% през второто тримесечие на 2021 г., поради пиковото сезонно търсене, недостигът на полупроводникови чипове и глобалната пандемия, сочи експертен анализ, пише TechNews.bg. В момента доставчиците на памети и големите производители на компютри и лаптопи договарят цени за второто тримесечие на тази година. Преговорите все още не са приключили, но се очаква поредна вълна от повишаване на цените на паметта във всички сегменти.


По данни на TrendForce, цената на модул памет 8GB DDR4-2666 вече се е увеличила с около 25% спрямо предходното тримесечие. Други категории DRAM също поскъпват, включително специализирани DDR3/DDR4, мобилни, графични и сървърни модули. TrendForce ревизира по-ранните си прогнози за увеличението на цените на паметта през второто тримесечие на 2021 г. Компанията очакваше поскъпване с 13-18%, но сега счита, че ръст от 18-23% като цяло и до 28% в потребителския сегмент са по-реалистични прогнози.


Поради настоящия дефицит на компоненти, страдат доставките на конзоли от следващо поколение като PlayStation 5, Xbox Series X и Xbox Series S. Според източници от Sony, в момента компанията не може напълно да отговори на голямото търсене на PS5, но прави всичко възможно да достави колкото се може повече конзоли до магазините.


Преди това тайванският производител TSMC потвърди, че недостигът на чипове и други електронни компоненти ще продължи поне до 2022 година.

Още от "Наука и технологии"

Само в Бургас ви очаква уикенд с истински роботи и специално аранжирани места за ефектно селфи

В бургаската Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, създадена по инициатива на кмета Димитър Николов, от тази есен се разкрива нова специалност – "Програмиране на изкуствен интелект"

Прочетете повече прочетете повече

Британското разузнаване: Китай може да установи контрол върху глобалните технологии

Лондон смята, че до няколко десетилетия страната ще доминира във всички важни нови технологии като изкуствения интелект, синтетичната биология и генетиката

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Последни новини

Най-четени