Учени откриха за първи път микропластмаса в човешка кръв

Не е ясно дали наличието на пластмасови частици в кръвта е вредно

Откриха микропластмаса в човешка кръв
Откриха микропластмаса в човешка кръв Източник: Pixabay

Нидерландски учени откриха за първи път микропластмаса в човешка кръв, съобщи БТА. Проучването е на специалисти от амстердамския Свободен университет.


В изследването са участвали 22-ма анонимни доброволци. Взетата от тях кръв е тествана за наличието на няколко вида пластмаси, като са използвани специални технологии, създадени за тази цел.


Микропластмаса е открита в кръвта на три четвърти от участници, като тя е в много малко количество – средно 1,6 микрограма на милилитър, казват учените. При повечето от тях е установено наличието на PET пластмаса, която често се използва при производството на бутилки и опаковки за хранителни продукти.


Изданието отбелязва, че не е ясно дали наличието на пластмасови частици в кръвта е вредно. Експертите подчертават, че е изключително важно да бъдат направени допълнителните анализи. Данните от изследването са публикувани в специализираното издание "Енвайърментал интернешънъл".

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени