Учени се усъмниха, че коронавирусът може да се интегрира в човешкия геном

Група американски молекулярни биолози откриха доказателства, че коронавирусът може да вмъква свои копия в човешкия геном

Учени с интересно изследване
Учени с интересно изследване Източник: Twitter

Австралийски и британски генетици анализираха структурата на ДНК на клетки, заразени с коронавирус, и не откриха доказателства SARS-CoV-2 да може да се интегрира в техния геном, съобщи ТАСС, позовавайки се на публикация в електронната библиотека bioRxiv. 

 

"Не открихме никакви доказателства, че коронавирусът може да се интегрира в генома на клетките по време на експерименти ин витро. Това предполага, че такива събития по принцип не се случват в тялото на пациентите или се случват в изолирани уникални ситуации. Те не могат да доведат до повторна поява на вирус и не увеличават риска от развитие на рак ", пишат изследователите.

 

Геномът на човека и на практика всички останали многоклетъчни същества съдържа голям брой така наречени транспозони - фрагменти от "отпадъчна" ДНК, способни на самокопиране. Те са възникнали в далечното минало в резултат на интегрирането на различни ретровируси в генома на нашите предци.

 

В края на май тази година група американски молекулярни биолози, ръководени от Рудолф Йениш, професор в Масачузетския технологичен институт в Бостън, откриха доказателства, че коронавирусът може да вмъква свои копия в човешкия геном, използвайки ензими, произведени от транспозони от семейството LINE-1, което споделя приблизително 20% от генома на Хомо сапиенс.

 

Група австралийски и британски молекулярни биолози, водени от Джефри Фолкнър, професор от университета на Куинсланд в Бризбейн, поставиха под въпрос това и повториха експериментите на американските си колеги, за да проверят отново заключенията.

 

Като част от този експеримент австралийските учени са заразили култура от ракови клетки с коронавирус, а след това са проследили дали в генома им се появяват нови вложки, както и единични ДНК молекули, съдържащи пълно копие или фрагменти от генома на коронавируса. Те не са успели да намерят нито един пример за интегриране на генома на SARS-CoV-2 в човешката ДНК, допълва БТА.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени