Учени тестват система с изкуствен интелект, който диагностицира деменция за ден

Системата на професор Курци сравнява мозъчните сканирания на тези, които се притесняват, че може да имат деменция, с тези на хиляди пациенти с деменция

Изкуственият интелект ще може да диагностицира деменция за един ден
Изкуственият интелект ще може да диагностицира деменция за един ден Източник: Zonanews

Учените тестват система с изкуствен интелект, която е в състояние да диагностицира деменция след еднократно сканиране на мозъка, съобщава News.bg. Системата може също така да предскаже дали състоянието ще остане стабилно в продължение на много години, бавно ще се влоши или ще се нуждае от незабавно лечение. В момента може да отнеме няколко сканирания и тестове за диагностициране на деменция. Участващите изследователи казват, че по-ранните диагнози със системата могат значително да подобрят резултатите за пациентите.


"Ако се намесим по-рано, лечението може да започне рано и да забави прогресията на заболяването и в същото време да се избегнат повече щети", казва проф. Зоуи Курци от университета в Кеймбридж и член на националния център за изкуствен интелект и данни институт Алан Тюринг. "И е вероятно симптомите да се появят много по-късно в живота или да не се появят никога."


Системата на професор Курци сравнява мозъчните сканирания на тези, които се притесняват, че може да имат деменция, с тези на хиляди пациенти с деменция и съответните им медицински досиета. Алгоритъмът може да идентифицира модели в сканиранията, които дори експерти невролози не могат да видят и да ги съпоставят с резултатите от пациентите в неговата база данни. В предклиничните тестове той е в състояние да диагностицира деменция, години преди да се развият симптомите, дори когато няма очевидни признаци на увреждане при сканирането на мозъка.


Тестовете в болницата Аденбрук и други клиники за памет в цялата страна ще проверят дали работи в клинични условия, наред с конвенционалните начини за диагностициране на деменция. През първата година се очаква да участват около 500 пациенти. Резултатите ще бъдат изпратени на техните лекари, които при необходимост могат да съветват за хода на лечението. Неврологът д-р Тим Ритман, който ръководи изследването, с невролози от Кеймбриджкия университет, нарече системата с изкуствен интелект "фантастично развитие".

 

"Тези болести са наистина опустошителни за хората. Така че, когато предоставям тази информация на пациент, мога да съм по-уверен в диагнозата, да дам повече информация за вероятната прогресия на болестта, да им помогна да планират живота си е нещо страхотно, което може да се направи." Сред първите участвали е 75-годишният Денис Кларк, който се оттегля от работата си като изпълнителен директор на компания преди пет години. Миналата година съпругата му Пенелопа забеляза, че понякога има проблем с паметта и сега са загрижени, че развива деменция. Денис се опитва да опише симптомите си, но Пенелопа се намесва, за да каже, че му е трудно да обясни какво се случва. Двойката се притеснява, че трябва да продаде дома си, за да финансира грижите за Денис.


Пенелопа е облекчена, че не трябва да чакат дълго за диагноза и индикация за вероятността от развитие "Така можем да планираме финансите". "Ще знаем дали като двойка можем да прекараме няколко почивки, преди нещата да се влошат толкова много, че да не мога да заведа Денис никъде."


Друг от пациентите на д-р Ритман, 57-годишният Марк Томпсън, който започва да има пропуски в паметта 10 месеца преди началото на тестовете на системата с изкуствен интелект, заяви, че това би имало голяма промяна за него, ако беше налична. "Правих тест след тест, след тест и поне четири сканирания, преди да бъда диагностициран. Медицинският екип бе невероятен и направи всичко възможно, за да разбере какво се случва с мен. Но несигурността ми причиняваше повече психически проблеми, отколкото всички, причинени от състоянието. Тумор ли е? Трябва ли да ме оперират? Да не знам какво се случва с мен ми причини изключително много стрес."

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени