"Умни" ръкавици помагат в обучението на студенти-хирурзи

Технологията би могла да намери приложение и в други области, където сръчността има значение, например музика или изкуство

Смарт ръкавица
Смарт ръкавица Източник: Gough Lui

От само себе си се разбира, че за хирурзите е от критично значение да пипат много фино и деликатно. Сега едни "умни" хирургически ръкавици за обучение са проектирани да следят движението на ръцете на носещите ги и да предоставят обратна връзка за техниката на ръцете. Приложението на системата е свързано най-вече с работата на студентите по медицина.

 

Латексови ръкавици с вградена електроника са проектирани от екип на австралийския университет в Западен Сидни. Третото поколение прототипи в момента вече се изпитва от хирурзи-стажанти в британската болница в Ливърпул, пише TechNews.bg.

 

Всяка ръкавица има плосък кабел, минаващ по задната част на палеца, показалеца и средния пръст. Всеки от тези кабели на свой ред има множество IMU (инерционни измервателни единици), монтирани по цялата си дължина. Така той "наблюдава" движението на всеки сегмент на пръста – има общо девет измервателни елемента във всяка ръкавица.

 

В планираната окончателна версия на технологията данните следва да се събират в малка платка, монтирана на гърба на всяка ръкавица. Оттам те трябва да се предават чрез Bluetooth към приложение, работещо на близкия смартфон, таблет или компютър. Докато студентите практикуват процедурите, които изучават, софтуерът може да оценява как движението на ръцете им съответства на това, което се счита за идеално за задачата.

 

"Самостоятелното записване на движението не е достатъчно", казва водещият учен д-р Гоф Луи.

 

"Нашият подход включва каталог от записи от опитни хирурзи, изпълняващи дадените задачи, с които студентът следва да се справи. Технологията ни позволява да сравняваме съответствието", допълва още д-р Гоф Луи.

 

Изследователите изрично подчертават, че ръкавиците са предназначени да допълнят процедурите на обучението, а не да го заместват. Технологията би могла да намери приложение и в други области, където сръчността има значение, например музика или изкуство.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени