Уникален термометър за денонощно проследяване на температурата и речеви синтезатор за незрящи, създадоха българи

Отчитането на температурата става с точност от 0,1°С чрез поставяне на еднократна апликация от Термохромен индикатор

Българският термометър
Българският термометър Източник: БГНЕС

Уникален и патентован индикатор за измерване на температура представиха в Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас. Разработката на българските медици позволява денонощно да се проследява телесната температура на деца и възрастни, без да се използват живачни, спиртни и електронни термометри.

 

Отчитането става с точност от 0,1°С чрез поставяне на еднократна апликация от Термохромен индикатор. Намазката незабавно и в реално време отчита телесната температура чрез промяна в цвета на нанесената апликация, която действа до 48 часа.

 

Продуктът е разработен на основата на микрокапсулиран пигмент, разтворим в неводна биосреда. Почиства се лесно с вода или суха кърпа, предава БГНЕС.

 

Незрящите хора в България пък ще разчитат на изкуствен интелект, разработен в от БАН, да чете вместо тях. А лекарите пък ще могат да диктуват диагнозите в медицинските картони. Подобни разработки са въпрос дори и на национална сигурност, каза проф. Стоян Михов от Института по комуникационни и информационни технологии на БАН за БНР.

 

"Българският синтезатор на реч е в класи по-добър от този на Google", категоричен беше ученият и обясни, че тази т.нар. говоряща програма синтезира реч, която е много близка до естествената, а в много случаи и трудно се различава от нея. Тази програма от месец се разпространява сред хора със зрителни увреждания и вече има около 500 ползватели. 

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени