Утре полярниците се завръщат в България

Успешно приключи Тридесетата национална антарктическа експедиция

проф. Христо Пимпирев
проф. Христо Пимпирев Източник: Wikipedia
Успешно приключи Тридесетата национална антарктическа експедиция и полярниците се завръщат в България. Утре, 13 март, неделя, в 14:00 часа, с полет от Амстердам, на Терминал 2 на Летище София се завръщат последните участниците в експедицията, съобщи проф. Христо Пимпирев - ръководител на българските антарктически експедиции и директор на Българския антарктически институт.
 
В България се завръщат командирът на антарктическата ни станция "Св. Климент  Охридски" на остров Ливингстън инж. Олег Василев, логистиците - д-р инж. Петър Сапунджиев, инж. Емил Иванов, Камен Недков и Милчо Дундаков, и научният екип - сеизмологът д-р Гергана Георгиева, биологът д-р Весела Евтимова, и геолозите - д-р Стефан Велев и д-р Стефан Методиев, пише БТА.
 
През първият етап на експедицията бяха изградени част от основите на новия модерен лабораторен блок на станцията, а през втория - учените разработваха научни проекти в областите, които изследват. Тези проекти са одобрени от Специализирано научно жури и са финансирани от Националната програма за полярни изследвания към Министерството на образованието и науката, информира проф. Христо Пимпирев.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени