Във Великобритания изграждат "гигафабрика", произвеждаща компоненти за водородни горивни клетки

Съоръжението ще се намира в Ройстън, Англия и ще може да произвежда 3 гигавата компоненти на горивни клетки с протонна обменна мембрана годишно

Водородни коли
Водородни коли Източник: TechNews

Инвестицията е в размер на 80 млн. паунда Фирма със седалище в Обединеното кралство заяви в понеделник, че изгражда "гигафабрика" за 80 милиона британски лири (95,9 милиона долара), специализирана в производството на компоненти за водородни горивни клетки, като операциите са планирани да започнат през първата половина на 2024 г., съобщава CNBC.

 

В изявление британската компания за специализирани химикали Johnson Matthey съобщи, че съоръжението ще се намира в Ройстън, Англия и ще може да произвежда 3 гигавата компоненти на горивни клетки с протонна обменна мембрана годишно. Идеята е компонентите да се използват от водородни превозни средства.

 

Компанията Johnson Matthey, която ще строи завода, получи зелена светлина и от правителството на Обединеното кралство чрез Фонда за автомобилна трансформация на Advanced Propulsion Centre. Идеята зад превозните средства с горивни клетки е, че водородът от резервоар се смесва с кислород, произвеждайки електричество.

 

Според Центъра за данни за алтернативни горива на Министерството на енергетиката на САЩ, превозните средства с горивни клетки отделят "само водни пари и топъл въздух".

Още от "Наука и технологии"

Последни новини

Най-четени