Virgin Galactic реализира трети космически полет

Предишният тест беше през 2019 г.

VSS Unity и своя носител самолетът WhiteKnight Two
VSS Unity и своя носител самолетът WhiteKnight Two Източник: Virgin Galactic

Компанията Virgin Galactic на Ричард Брансън реализира трети успешен тестов космически полет. Това стана и първият космически полет в историята, който се осъществява от американския щат Ню Мексико. Тестовият полет имаше три основни цели. Чрез него се пробваха нови хоризонтални стабилизатори и други обновления в космическия самолет VSS Unity, който е известен и с името SpaceShipTwo. Събраната информация ще се ползва и за докладите пред регулаторите, които са нужни за издаването на лиценз за комерсиална дейност.

 

На борда на VSS Unity имаше и няколко експеримента на НАСА, които са и част от бизнес целите на комапнията за генериране на приходи. Основната цел на Virgin Galactic са полети за космически туристи. С днешния тест те са още по-близо до реалността. VSS Unity е достигнала скорост Mach 3 и височина от 89,2 км. Това е достатъчно да се смята за полет в ниска орбита, макар повечето международни организации да считат височина от 100 км. за навлизане в космоса. Дори и 89,2 км. ще е достатъчно за туристите да бъдат записани като астронавти.

 

Компанията вече има списък с чакащи над 600 души, които искат да бъдат космически туристи. Те са платили общо около 80 млн. долара депозити. За сега няма конкретен срок за началото на комерсиалните полети. Това беше едва третият тестов полет на VSS Unity и неговият носител VMS Eve, познат и като WhiteKnightTwo. Предишният беше през 2019 г., а първият през 2018 г. Третият полет бе насрочен за миналата година, но пандемията го забави, а накрая беше и отложен.

Сега предстои пълен технически преглед на двата самолета и анализ на резултатите. Едва след това ще бъдат насрочени следващите стъпки.

Още от "Наука и технологии"

Четворната коалиция провали археологическата дейност в Перперикон през тази година, но община Кърджали я спаси и финалът

На двадесетина метра от олтара на Дионис и останалите светилища, напълно е разкрит нов езически храм от III-IV в. , невероятно съхранен на височина на места до 3 м

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени